IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин потвърди плановете си за 25 млн. високоплатени работни места в Русия

Нужен е баланс между нарастващата цена на работната сила, социалните гаранции и перспективите за развитие на икономиката, подчерта руският президент

15:42 | 03.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Путин потвърди плановете си за 25 млн. високоплатени работни места в Русия

Руският президент Владимир Путин потвърди плановете на властите в страната за създаването през следващите няколко години на 25 млн. нови работни места и подчерта необходимостта от запазване на баланса между осигуряването на социалните гаранции и развитието на икономиката, съобщи РИА Новости.

„Много ми се иска да изпълним задачата си. Тя е доста амбициозна – създаване на 25 млн. висококвалифицирани работни места. Това не значи напълно нови. Това означава и съвсем нови, и преоформяне на наличните работни места, за да могат хората да изпълняват по-квалифицирана работа“, посочи Путин на среща с лидерите на профсъюзи от държави от Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество.

Същевременно руският държавен глава отбеляза важността от поддържането на макроикономическия баланс по отношение на развитието на икономиката.

„Трябва винаги да търсим и да се стремим към баланс между нарастващата цена на работната сила и социалните гаранции, и перспективите за развитие на икономиката. Защото с вас прекрасно разбираме, че в крайна сметка именно в тази насока, само развивайки икономиката, осигурявайки високото ѝ темпо, може да постигнем целите, които са общи за нас – повишаване на нивото на живот и благосъстояние на гражданите на нашите страни“, обясни той.

Путин напомни, че руските власти са успели да понижат нивото на безработица в страната до 5,1%, което е под стойностите от преди кризата от 2008 г.

Той добави, че досега в Русия са успявали да намерят консенсус между изпълнителната власт и профсъюзите. "Смятам, че това е изключително важно не само в нашата страна, но и в останалите, особено в условията на кризисни явления в световната икономика“, изтъкна руският президент.

Путин постави задачата за създаването в Русия на 25 млн. високопроизводителни и съответно високоплатени места за образованите и амбициозните хора още в една от предизборните си статии и я развиваше в различни публични речи.

Мярката трябва да помогне за решаването на проблема с ниската производителност на труда, е отбелязвал вече той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още