IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сорос: Германия „или да поеме кормилото на еврозоната или да я напусне“

Според икономиста перспективата за продължителна депресия и „Европа на две скорости" евентуално ще доведе до разпадането на ЕС

12:18 | 10.09.12 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сорос: Германия „или да поеме кормилото на еврозоната или да я напусне“

Дни преди ключовото решение на германския конституционен съд за съдбата на спасителния фонд за еврозоната, инвеститорът милиардер Джордж Сорос призова Германия „или да поеме кормилото на валутния съюз, или да го напусне“, съобщава BBC.

Сорос подчерта, че страните от еврозоната трябва да си поставят за цел да постигнат 5% икономически растеж. Това обаче означава правителствата да изоставят исканите от Германия бюджетни икономии и да се примирят с по-висока инфлация, допълва той.

Сорос подкрепя също и създаването на европейско финансово министерство, финансирано чрез ДДС, което да контролира финансите на страните от еврозоната.

В статия, публикувана днес в New York Review of Books, Сорос изтъква, че Германия или трябва да се превърне в една доста „по-благосклонна“ водеща сила или да напусне съюза - „която и да е от тези две алтернативи е за предпочитане пред настоящото положение“, коментира икономистът.

Очаква се Сорос да представи идеите си в Берлин дни преди германският конституционен съд да реши дали правителствената подкрепа за новия европейски спасителен фонд (ESM) е легитимна.

Съдебният спор вече отложи старта на възлизащия на 700 млрд. евро фонд, първоначално планиран за юли. Според критиците на идеята тя е равнозначна на това германските данъкоплатци да финансират чуждестранни правителства.

ESM е интегрална част от обявената в четвъртък схема за изкупуване на облигации на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Според Сорос планът на ЕЦБ за облекчаване на фискалния натиск върху страни като Испания и Италия може да задълбочи разделението в еврозоната. Програмата за изкупуване на облигации може да спаси еврото, но също така е и стъпка към перманентното разделяне на Европа на страни длъжници и страни кредитори, коментира той.

„Страните длъжници ще трябва да позволят на Тройката - Европейския съюз (ЕС), ЕЦБ и Международния валутен фонд (МВФ) - да осъществява контрол над финансите им, но не и страните кредитори. Така дисбалансът в икономическото развитие ще се задълбочи“.

Според Сорос перспективата за продължителна депресия и „Европа на две скорости" евентуално ще доведе до разпадането на Европейския съюз. Сорос предлага създаването на европейско финансово министерство, което да контролира спасителните фондове и да взима ключови икономически решения вместо правителствата от еврозоната.

Страните длъжници ще могат да прехвърлят дълговете, които надхвърлят 60% от брутния им вътрешен продукт (БВП), към фонд за преструктуриране, който ще замразява въпросните облигации за срок от 10 години в замяна на определени икономически реформи.

Европейското финансово министерство и фондът за стерилизиране на дългове ще бъдат финансирани чрез ДДС, събиран в еврозоната. На практика това ще означава германските и финландските данъкоплатци да финансират испанското и гръцкото правителство, допълва икономистът.

Ако страните от еврозоната не се споразумеят за задълбочаване на фискалния съюз, Сорос препоръчва Германия да напусне еврозоната.

„Напускането на Германия ще е сътресение, но управляемо и еднократно. То няма да има хаотичния и продължителен „домино“ ефект на отпадането на по-слабите европейски икономики, принудени да напуснат поради изтичането на капитали.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Измислена статия която не заслужава дори коментар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Да поеме кормилото Германия не означава да е по- благосклонна . Точно обратното управлява се с ред и дисциплина , а не с подмазване и подаръци. "Европа на две скорости" не е разпадане а съобразяване със специфичните възможности на отделните страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
trendline
преди 11 години
Сорос и такива като него не ги мислете. Докато има къси продажби ще продължават да си умножават парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
trendline
преди 11 години
Брей че умно. Ми като излезе Германия от ЕЗ кой ще гарантира стабилността на еврото. Равносилно ще е да се купува нефт с испанско песети или италиански лири. Как пък не. Излезе ли Германия - няма вече еврозона.Прасетата и те кротуват защото имат изгода. Намалее ли изгодата те първи ще излязат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
edimi
преди 11 години
Интересна е и друга съпоставка. Една купчина х`американски "специалисти", "инвеститори", "анаЛлизатори", "икономисти" и най-обикновени американски ********ти се надпреварват да ръсят мозък, за разлика от скромния брой европейски такива по повод х`Америката. Иман се за по-умни ли, по-"яки" ли...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
Ironhorse
преди 11 години
Не знам супер или не, трейдър ли си, но:1. Арабите изнасят САМО едно нещо и то е НЕФТ.2. Всичко друго е внос, и понеже си падат по качествените неща те се плащат в долари, за сега или евро и сега и за в бъдеще.3. Не знам колко рабираш от икономика и международни пазари, но ако умалим мащаба до познанията ти, ще стигнем до женския пазар. Там се продава стока, ако желаеш друга се разменя и се нарич бартер, но ако искаш да продадеш стоката, без да взимаш стоки, които сега не искаш, вземаш стокови ценности за съхраняване на стойност (пари, ценни метали и минерали, и т.н.).4. Играта се диктува от по-силният в технологично, военно, парично, социално и демографско положение. Европа е 500 милионен пазар !!! с БВП повече от САЩ !!!5. С изключение на военният потенциал Европа съперничи на САЩ от всякъде. За арабите не виждам никъде да се класират. Дори в парите, защото държат долари и ако САЩ решат могат да им ги напечатат моментално. Китай и другите се сещат и затова бягат от долара !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
supertrader
преди 11 години
Искаш да кажеш , че петрола ще се търгува в евро ? На арабите точно това им е в главите, те вече знаят че е най добре петрола да се търгува в петрол.Те ще искат да печатат те парите с които се купува петрола и биха се отказали от тази мисъл единственно ако ядат бой заради нея.Какъв ЕС и какви евра и петрол , нещо не си говорят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
pavlikenski ziganin
преди 11 години
Западната икономическа преса взе , че се принизи до нивото на вестник работническо дело , дума , 24 ч. , общото между трите е че завършват в едно специално помещения , но важното е фед да печата , дефицита на т. хартия срина ссср , затова суперкомпютъра на фед печата 24/7 , при такова оси***е не може да се оставят другарите и другарките без т. хартия .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Ironhorse
преди 11 години
Хахахаха,САЩ направо трепнат от мисълта, че ЕС ще превъзмогне финансовите проблеми чрез най-естественият инбструмент - фалит.Ако ЕС и ЕЦБ не пуснат печатницата и устоят на кризата предизвикана умишлено от САЩ, познайте в близката година и половина в какво ще се търгува нефта ?!И кой ще купува Американски ДЦК ?!А ако спрат инвеститорите да купуват Американски ДЦК, дали САЩ ще могат да обслужват старите си дългове ?САЩ, Сорос и други акули, хич не им отърва да има мощен икономически съюз суперничещ по богатсво и възможносъ на САЩ.Е до това води социалиста с леко *** тен, наречен Обама.Започвам да си мисля не на шега, че банкерите и спекулантите най-обичат социалисти на власт ?!Защо ли ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още