IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания ще осъществява реформите по график

Еврогрупата е на път да постигне консенсус и да даде допълнително време на Гърция за осъществяването на фискалните й цели

19:03 | 14.09.12 г. 3
<p>
	Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард и председателят на ЕЦБ Марио Драги по време на срещата на Еврогрупата. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард и председателят на ЕЦБ Марио Драги по време на срещата на Еврогрупата. Снимка: Ройтерс

До края на месеца Испания ще приеме график за осъществяването на структурните икономически реформи, стана ясно по време на срещата на финансовите министри на еврозоната, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това е поредният опит на испанското правителство да отклони натиска върху Мадрид за пълен спасителен пакет.

“Ние ще приемем нов пакет от реформи за стимулиране на растежа. Той ще бъде в съответствие с препоръките на Европейската комисия. Ще бъде приложен и подробен график за изпълнението им", каза испанският министър на икономиката Луис де Гиндос пред журналисти.

Междувременно обаче от Мадрид излезе противоречива информация. Вицепремиерът на Испания Сорая Саенс де Сантамария коментира, че кабинетът просто ще подготви график за изпълнение на приетите в средата на годината мерки.

Проблемите в комуникацията между членовете на испанското правителство предполагат, че страната може действително скоро да поиска финансова помощ. Представители на европейските власти дори разпространиха спекулации, че Испания ще поиска пълен спасителен пакет до следващата среща на членовете на Еврогрупата, която ще се състои на 8 октомври.

Според информации на АФП финансовите министри на еврозоната се приближават до консенсус Гърция да получи повече време, за да осъществи фискалните цели, договорени във връзка с втората спасителна програма за страната.

“Ако дефицитът се окаже по-зле, отколкото се очаква заради икономическия спад, може да дадем на Атина малко повече време, но не и допълнителни пари", коментира пред журналисти холандският министър на финансите Ян Кеес де Йегер.

Той подчерта обаче, че изпълнението на мерките за икономии и структурните реформи не бива да се бави и е в интерес на всички гърци.

Подобна позиция зае и австрийският министър на финансите Мария Фектер. “Ще им дадем времето, от което имат нужда, но не и още пари”, коментира тя.

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард допълни, че си струва да се обмисли възможността да се удължат сроковете, в които Гърция да изпълни необходимите структурни реформи.

“Ясно е, че Гърция полага огромни усилия, но ще трябва да продължи да го прави", каза Лагард, цитирана от Ройтерс. "Що се отнася до постигането на устойчивост на дълга, поставената цел е много висока, така че има различни варианти. Времето е един и то трябва да се разглежда като вариант", допълни тя.

Международните кредитори вероятно ще вземат окончателно решение за ревизирането на сроковете, заложени в спасителната програма за Гърция, през втората половина на октомври, коментира гръцкият финансов министър Янис Стурнарас.

Междувременно пред репортери председателят на Еврогрупата Жан-Клод Трише каза, че постоянният спасителен фонд на еврозоната вероятно ще бъде готов и ще започне да действа в края на следващия месец.

До края на октомври държавите от еврозоната ще направят първите два транша от финансирането за фонда, което ще му даде първоначален кредитен капацитет в размер на 200 млрд. евро. Бордът на директорите на фонда пък ще проведе първата си среща на следващото събиране на финансовите министри на държавите от еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
nord22
преди 11 години
Tова,което предлага Барозу е новият план за превземането на Европа от евреите.Не,че сега не е тяхна,ама друго си е да няма държави,а само една централна власт,която да измисля закони за всички роби на територията на Европейската федерация.Хитлер мечтаеше Берлин да е центъра на власта през 1933-41.Сега ще е Брюксел.За Хитлер начина беше тотална война,за кукловодите на Барозу и сие е икономическа война.И може би ще успеят.Затова ще поддържат Гърция в ЕС,защото изпадне ли тя,следват и други.И тогава сбогом на тоталната власт над Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
trendline
преди 11 години
Това е кадър от филма "Мумията и Хитреца".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Тези двамата не гледат добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още