fallback

Франция и Великобритания принципно се споразумяха за банковия надзор

Според френския финансов министър Лондон се е съгласил, че надзорът на ЕЦБ трябва да включва всички банки в еврозоната

10:41 | 18.09.12 г. 16
Автор - снимка
Редактор

Франция и Великобритания до голяма степен се споразумяха относно плана на Европейския съюз да предостави правомощия на Европейската централна банка за надзор върху кредитните институции в еврозоната, заяви френският министър на финансите Пиер Московиси след разговорите си със своя британски колега Джордж Озбърн в Лондон, съобщи ВВС.

Московиси обяви, че Великобритания „ще бъде част от процеса по разработването на решенията“ за надзора върху банките, макар страната да не членува в еврозоната.

По отношение на осигуряването на спасителна помощ за Испания той посочи, че „инструментите са налице“, но правителството в Мадрид трябва да реши. „Това е прерогатив на независима държава и ние не можем да вземем решението вместо испанското правителство“, категоричен бе френският министър. „Те знаят какво трябва да направят“, добави той.

По думите му решението на ЕЦБ за изкупуване на държавни облигации от 6 септември е „много важно“, а неговото предположение е, че финансовата институция е готова да помогне на Испания.

За да облекчи натиска на пазара върху страните с високо съотношение на националния дълг спрямо брутния вътрешен продукт и да понижи разходите им за заемане на средства от пазарите ЕЦБ обяви, че ще изкупува техни облигации в потенциално неограничени количества, ако те поискат помощ и се съгласят на строг бюджетен контрол.

През миналата седмица Европейската комисия представи проект за банков съюз в ЕС, който включва и предоставяне на правомощия на ЕЦБ за надзора върху действащите около 6 000 банки в еврозоната. Идеята е по-строгият контрол да осигури на регулаторните органи възможност за по-бързи действия за преодоляване на проблемите с банки в затруднено положение, за да бъде избегната необходимостта от огромни спасителни пакети, финансирани с пари на данъкоплатците.

Надзорът на ЕЦБ ще бъде въвеждан постепенно, като първият етап е определен да започне през януари, а процесът да приключи до 2014 г.

Московиси на практика потвърди този график, заявявайки, че „трябва да постигнем споразумение в ЕС преди края на 2012 г., а след това да го реализираме колкото се може по-бързо“. „Подобно на нас, Великобритания бе харесала един кратък краен срок, ако той е възможен“, за въвеждането на новия механизъм в ЕЦБ, смята той.

Френският министър уточни, че Великобритания се е съгласила, че в него трябва да бъдат включени всички банки от еврозона, а не само големите институции с разгърната международна дейност, смятани за системно важни. ЕЦБ ще притежава висшата власт над националните регулаторни органи, които в момента извършват надзора върху банките.

Но Германия, най-голямата икономика в еврозоната, е особено притеснена от поемане на отговорността за банки от други държави. Някои високопоставени германски представители разкритикуваха плана на ЕК, твърдейки, че надзорът на ЕЦБ трябва да се прилага само за големите банки, които биха могли да представляват значителна заплаха за общата европейска валута.

Планът трябва да бъде одобрен от всички държави-членки на ЕС.

Московиси защити и новият временен данък от 75% върху доходите на сънародниците му, печелещи над 1 млн. евро годишно. „Не се притеснявам от отлив на бизнесмени или квалифицирани кадри – червеният килим е постлан във Франция за френския бизнес“, подчерта той.

През юни британският премиер Дейвид Камерън се пошегува, че ще „разстеле червения килим“ за френския бизнес във Великобритания, ако правителството на Социалистическата партия във Франция увеличи данъците за милионерите.

Според Московиси данъкът, който ще действа в продължение на 2 години, е бил необходим, защото през последните 10 години на консервативно управление във Франция неравенството се е разширило. „Необходимо е да се покаже, че богатите също искат да дадат своя принос за своята икономика... това е честно и разбираемо“, убеден е министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:17 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още