IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция иска Испания да потърси помощ от Европейския съюз

Опасенията на Париж са, че Италия и Франция могат да се окажат следващите жертви на кризата, пише Bloomberg

12:34 | 13.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Испанският премиер Мариано Рахой. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Испанският премиер Мариано Рахой. Снимка: Ройтерс

Франция иска Испания да потърси помощ от ЕС и така да помогне за понижаването на напрежението в еврозоната, съобщава Bloomberg, позовавайки се на източници, запознати с преговорите.

Френски дипломати настояват Испания да помоли за подкрепата на европейския спасителен фонд, с което печалбите на европейските облигационни пазари да бъдат консолидирани, посочват източниците на Bloomberg, пожелали анонимност поради частния характер на лобистката кампания.

В началото на август президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги обяви, че институцията ще изкупува неограничено количество облигации на вторичния пазар.

„Това е начин Европа да се подсигури, че Испания няма да постъпи, както някои европейски страни през януари – да се откаже от реформите, след като сделката бъде сключена“, казва Рикардо Сантос, икономист на BNP Paribas SA в Лондон. „Това е конструктивен натиск, имащ за цел в крайна сметка Испания да поиска помощта“.

Испанският премиер Мариано Рахой, който от встъпването си в длъжност през декември нееднократно коментира, че ЕЦБ трябва да започне да изкупува облигации, се колебае вече 6 седмици, след като на 2 август Драги заяви, че всяка подкрепа от страна на институцията ще бъде обвързана с определени условия.

Вчера Рахой заяви, че страната му може би не се нуждае от спасителен план, тъй като поетите от ЕЦБ ангажименти вече са понижили цената за финансирането в еврозоната.

Представители на германското правителство обаче изтъкват, че Испания трябва да извърши определени реформи, в замяна на които да получи подкрепа.

„Не знам дали е необходимо да искаме подкрепа. Нека да проследим как ще еволюира доходността по облигациите през следващите месеци“, коментира Рахой. Той заяви, че ще вземе решение, след като прецени ситуацията в най-добрия интерес на испанското общество.

След като вчера германският конституционен съд даде зелена светлина за европейския спасителен фонд, преговорите с Мадрид вероятно ще се ускорят. Рахой се опитва да избегне трансфера на икономически суверенитет, след като предаде контрола над финансовата система на страната в замяна на кредит от 100 млрд. евро за испанския банков сектор.

Тази седмица испанският премиер заяви, че няма да позволи на Брюксел да диктува политиката на Мадрид в области като пенсионната система и здравеопазването.

Французите виждат евентуалното приемане на спасителен план за Испания като предпазна мярка, която ще демонстрира пред инвеститорите ефективността на новия антикризисен механизъм в Европа.

Опасенията на дипломатите в Париж са, че Италия и Франция могат да се окажат следващите жертви на кризата, коментират източниците на Bloomberg.

Финансовите министри на страните от еврозоната се срещат утре в Кипър и вероятно Испания, наред Гърция, ще е една от основните дискутирани теми.

На 30 август френският президент Франсоа Оланд заяви, че на срещата на европейските лидери на 18 и 19 октомври ще бъдат взети „дългосрочни решения“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още