IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Spiegel: До края на годината ЕЦБ ще купи ДЦК за 100 млрд. евро

В сряда президентът на ЕК Жозе Мануел Барозу се очаква да представи план, който би дал мандат на ЕЦБ за надзор над всичките над 6000 банки в еврозоната

21:29 | 10.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Европейската комисия президентът на Жозе Мануел Барозу. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Европейската комисия президентът на Жозе Мануел Барозу. Снимка: Ройтерс

До края на годината Европейската централна банка (ЕЦБ) може да похарчи между 70 и 100 млрд. евро за изкупуване на облигации на страни от еврозоната, ако цената за финансирането на Испания и Италия отново се повиши рязко, съобщава германското икономическо списание Der Spiegel, позовавайки се на вътрешна информация от институцията, цитирано от Bloomberg.

Сумата илюстрира сценарий, при който ЕЦБ купува между 10% и 14% от облигациите, които попадат в обсега на новия план, отбелязва изданието.

Европейската комисия (ЕК) оценява евентуална испанска молба за подкрепа от спасителния фонд за еврозоната (ESM) като вероятна, цитирайки представител на Комисията, който е пожелал анонимност.

Въпреки опозицията на Берлин в сряда президентът на ЕК Жозе Мануел Барозу се очаква да представи план, който би дал мандат на ЕЦБ за надзор над всичките над 6000 банки в еврозоната, съобщава Financial Times. Планът трябва да бъде осъществен до 2014 г.

Реформата представлява един от най-мащабните трансфери на суверенитет към Брюксел от създаването на еврото и е ключова за създаването на банков съюз в общността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още