IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария няма да понижи данъка върху банките

Страната се отказва от намаляването му наполовина и вдига ставката върху транзакциите, за да избегне замразяване на еврофондове

17:56 | 17.10.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Унгарският премиер Виктор Орбан. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Унгарският премиер Виктор Орбан. Снимка: Ройтерс

Унгария се отказа от обещанието си да понижи наполовина специалния данък върху банките и ще повиши планираната такса върху транзакциите, за да избегне замразяването на финансирането си за развитие от Европейския съюз, след като от Брюксел определиха досегашните мерки, предприети от страната, като недостатъчни, съобщи Bloomberg.

От ЕС преценяват, че през 2013 г. бюджетният дефицит на страната ще се разшири до 3,9% от брутния ѝ вътрешен продукт спрямо целта на правителството за дефицит от 2,7% през настоящата и следващата година дори при изпълнение на обявените през миналия месец мерки, каза на пресконференция в Будапеща унгарският министър на икономиката Дьорд Матолчи при обявяването на мерките за подобряване на баланса за 2013 г. с 367 млрд. форинта (1,7 млрд долара).

Правителството не е съгласно с анализа на ЕС, който е „необоснован и погрешен от икономическа и професионална гледна точка“, категоричен бе Матолчи.

От друга страна „Унгария не може да поеме риска ЕС да ни лиши от фондовете за развитие, на които имаме право, само заради грешни изчисления“, добави той.

Страната рискува да загуби възможността за финансиране чрез европейските фондове за развитие, ако допусне бюджетен дефицит от над 3% от БВП, колкото е ограничението за държавите-членки на ЕС.

Унгария оттегля обещанието си да намали наполовина специалния данък върху кредитните институции за 2013 г. и ще увеличи данъка върху банковите транзакции до 0,2% от настоящия 0,1%, съобщи Матолчи. Той добави, че приходите от двата данъка ще достигнат общо 454 млрд. форинта.

Останалите мерки включват данък върху инфраструктурата на компаниите за комунални услуги, понижаване на данъчните облекчения за местния бизнес, основно за търговците на едро и енергийните компании, и по-високи данъци върху облекченията за заетите, посочи министърът.

Обявените бюджетни мерки ще се отразят неблагоприятно върху кредитирането и унгарското правителство трябва да понижи данъчното бреме за банките, за да разшири кредитирането и да подкрепи икономиката, се посочва в днешно изявление на централната банка на страната, цитирано от държавната информационна агенция MTI.

На свой ред Асоциацията на унгарските банки е „шокирана“, че правителството се отказва от обещанието си да намали наполовина банковия данък, пише в нейно съобщение, изпратено чрез електронната поща. Мерките застрашават „капацитета за кредитиране“ на банките, „предсказуемото финансиране“ на икономиката и възстановяването от рецесията, се подчертава в документа.

„От гледна точка на ръста е излишно да се уточнява, че правителството на Орбан продължава да парализира всякакви перспективи за връщане към средносрочен икономически растеж в Унгария“, смята Луис Коста, стратег за развиващите се пазари в лондонския филиал на Citigroup Inc. „Те просто няма да стигнат до него“, категоричен е той.

След изказването на Матолчи унгарската валута поевтиня с 0,5% спрямо еврото до 279,04 форинта за евро, отстъпвайки от 7-седмичен връх. Акциите на най-голямата унгарска кредитна институция според пазарната капитализация OTP Bank потънаха с 5,5% до 4 149 форинта, като понижението е най-сериозното от април насам.

През октомври правителството замрази 133 млрд. форинта от тазгодишния бюджет и въведе строги мерки, които трябва да осигурят икономии на обща стойност 397 млрд. форинта през 2013 г.

Днешните мерки са „допълнителни кръпки“, посочва в електронно писмо Питър Монталто, икономист в лондонския филиал на Nomura International Plc в Лондон. „Нито една от тях не е структурна и няма да удовлетвори МВФ и ЕС, а следователно не сме по-близо до оказване на съдействие от тяхна страна“, подчерта Монталто.

Унгария, която преживява втора рецесия за последните 4 години и е най-задлъжнялата страна-членка на ЕС от Източна Европа, преговаря със съюза и Международния валутен фонд за предпазна кредитна линия на стойност 15 млрд. долара от ноември миналата година. Преговорите бяха прекъсвани на няколко пъти заради нежеланието на унгарския премиер Виктор Орбан да се съгласи с юридическите и икономическите условия, налагани от ЕС и МВФ.

На днешната пресконференция Матолчи заяви също, че Унгария очаква икономиката ѝ да се разшири с 0,9% през 2013 г., макар че ЕС ще понижи досегашната си прогноза за ръст от 1%.

На 5 октомври унгарското правителство понижи оценката си за БВП на страната за 2012 г. до свиване от 1,2% при досегашно предвиждане за ръст от 0,1%. За 2013 г. прогнозата бе понижена до разширяване от 1% спрямо първоначално обявените 1,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още