IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виктор Орбан: Унгария не е длъжна да кандидатства за еврозоната

Присъединяването на страната към валутния съюз ще е „безотговорно“, твърди унгарският премиер

20:10 | 10.10.12 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Виктор Орбан: &quot;До пет години кризата с еврото ще ескалира в политическа криза на лидерството&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Виктор Орбан: "До пет години кризата с еврото ще ескалира в политическа криза на лидерството". Снимка: Ройтерс

Унгарският премиер Виктор Орбан не вижда необходимост страната му да въвежда еврото.

„Първоначално с членството в ЕС страната е поела задължението да се присъедини към европейския валутен съюз“, казва Орбан в интервю за германския икономически ежедневник Handelsblatt. „Но когато подписвахме договора за присъединяване, еврозоната изглеждаше много по-различно. Задължението на страните в ЕС да се присъединяват към паричния съюз не може да е автоматично“, казва Орбан.

На този етап въвеждането на еврото за страната би могло да бъде дори "безотговорно". Южноевропейските страни са се присъединили към паричния съюз твърде рано. "Не са готови за това", твърди Орбан, като добавя: "Ние няма да допуснем тази грешка".

Според него дълговата криза ще продължи дълги години. "В редица страни от зоната дълговете надхвърлят критичния праг от 90% от брутния вътрешен продукт. Така те вече не могат да се управляват", казва той.

Най-късно до пет години кризата с еврото ще ескалира в политическа криза на лидерството. "Настоящите демократични системи имат вградена мениджърска слабост. Президентската система вероятно е по-подходяща от парламентарната система, когато става въпрос за това да се прокарват трудни реформи", твърди Орбан.

По повод на утрешното си посещение при германския канцлер Ангела Меркел в Берлин Орбан допълва: „Нашите двустранни отношения са непокътнати“.

Затова той ще говори с канцлера най-вече за бъдещето на Европа: „Искам в канцлерството да изясним три основни въпроса. От гледна точка на Унгария предложеният банков съюз е преждевременно решение. Общ банков надзор в еврозоната може да е добра идея в бъдеще, но не можем да бързаме с нея сега. Вторият момент се отнася до данъчната политика. Ние не искаме данъчна хармонизация в Европа, а данъчната конкуренция. Също така, искам да говоря с канцлера за планирането на бюджета на ЕС за следващите седем години. Решението за това трябва да бъде взето преди края на годината".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
т.е. дефакто излиза, че реално няма компетентни хора в нашата държава, които да кажат трябва ли да има АЕЦ или не трябва. Трябва ли да имаме Евро или не трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Съгласен съм, че средностатистическия човек не е компетентен по тези въпроси. Това обаче, което виждаме в нашата държава (в която никога не е имало референдум, защото народа не е компетентен) е че "компетентните" (в случая депутатите) за 20+ годни сътвориха такива безумия, че компетентността се разми ужасно много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Между другото Хитлер е бил избран напълно демократично. Логиката на хората, гласували за него е била :"По-рано имахме кайзер и бяхме добре, сега имаме демокрация и сме зле. Значи е по-добре да си изберем един фюрер, който ще носи отговорност за всичко"В древна Гърция демокрация и тирания са се сменяли доста често. Даже е имало такъв лаф, че когато в Спарта е тирания, в Атина е демокрация и обратно. Тирания на гръцки не е лоша дума. Тя означава просто единовластие. Някои от тираните са били избирани напълно демократично.Така че и двете системи са изпробвани много пъти и нито едната не дава добър резултат за дълго време. Може би е крайно време да видим какво би се случило, ако няма държава въобще. Белгийците как стояха две години без правителство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 0
MZ/X
преди 11 години
С това си изказване обезмисли цялото съществуване на референдумите.Така е и при 90% от случаите не смятам, че референдумът е реално демократична форма на управление. За сложни казазуси хората са неспособни да взимат обективни решения. Няма как 99,99% от народа да е наясно АЕЦ Белене ли трябва да строим, 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй или изобщо нужна ли ни е такава електроцентрала. При Лисабонският договор също 99,99% не бяха го чели и изградиха мнението си за или против единствено по интерпретацията на отделни точки на договора на отделни политици и журналисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 0
MZ/X
преди 11 години
Унгария от началото на 2012 година официално не се нарича Република Унгария, а е просто Унгария...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 0
IvanG
преди 11 години
Президентската система вероятно е по-подходяща от парламентарната система, когато става въпрос за това да се прокарват трудни реформи", твърди Орбан.Т.е. предпочитам диктатура пред република :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
"Представителната демокрация също е демокрация! "Бих се изразил цветисто и бих казал: "Демокрацията е вече мъртва"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
С това си изказване обезмисли цялото съществуване на референдумите. Едно е да гласуваш по ядрен въпрос друго е да гласуваш за това дали искаш да си в ЕС или не. Лично вярвам, че за второто хората са достатъчно компетентни. И защо все пак правят реферндум ако мнението на народа не е от значение?Vote for European ConstitutionResults:France - 29 May 2005 - vote: No. Referendum: 54.68% to 45.32% against, 69.34% participation.Netherlands - 1 June 2005 - vote: No. Consultative referendum: 61.54% to 38.46% against, 63.30% participation.---След като European Constitution отпада, бива заменена с договора от Лисабон, при който ЕДИНСТВЕНО Ирландия прави референдум, не един а ДВА, защото на първия Ирландците са казали НЕ! Та са направили втори в който да си помислят и да кажат ДА.--Treaty of Lisbon Ireland - 53.2% against (12 June 2008) Ireland - 67.1% in favour (2 October 2009)Да, прав си от референдуми няма смисъл, народа какво и да иска става само това което трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 2
MZ/X
преди 11 години
"А налагането на Лисабонския договор върху хората въпреки, че в прав текст в референдум казаха, че не го искат какво е? "Представителната демокрация също е демокрация! Нейният принцип е, че хората не могат да разбират от всичко и затова си избират представители, които вместо тях да решат сложните държавнически въпроси! Хората често в преав текст казват, че не искат да плащат данъци, но това не пречи в представителната демокрация да се гласува налагането на данъци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 1
MZ/X
преди 11 години
"Садам колко души уби чрез химическите си бомби?" 1988-*** година около 5000 души бяха убити чрез химическо оръжие в кюрдското селище Хажиба от войниците на Садам Хюсеин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още