IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виктор Орбан: Унгария не е длъжна да кандидатства за еврозоната

Присъединяването на страната към валутния съюз ще е „безотговорно“, твърди унгарският премиер

20:10 | 10.10.12 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Виктор Орбан: &quot;До пет години кризата с еврото ще ескалира в политическа криза на лидерството&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Виктор Орбан: "До пет години кризата с еврото ще ескалира в политическа криза на лидерството". Снимка: Ройтерс

Унгарският премиер Виктор Орбан не вижда необходимост страната му да въвежда еврото.

„Първоначално с членството в ЕС страната е поела задължението да се присъедини към европейския валутен съюз“, казва Орбан в интервю за германския икономически ежедневник Handelsblatt. „Но когато подписвахме договора за присъединяване, еврозоната изглеждаше много по-различно. Задължението на страните в ЕС да се присъединяват към паричния съюз не може да е автоматично“, казва Орбан.

На този етап въвеждането на еврото за страната би могло да бъде дори "безотговорно". Южноевропейските страни са се присъединили към паричния съюз твърде рано. "Не са готови за това", твърди Орбан, като добавя: "Ние няма да допуснем тази грешка".

Според него дълговата криза ще продължи дълги години. "В редица страни от зоната дълговете надхвърлят критичния праг от 90% от брутния вътрешен продукт. Така те вече не могат да се управляват", казва той.

Най-късно до пет години кризата с еврото ще ескалира в политическа криза на лидерството. "Настоящите демократични системи имат вградена мениджърска слабост. Президентската система вероятно е по-подходяща от парламентарната система, когато става въпрос за това да се прокарват трудни реформи", твърди Орбан.

По повод на утрешното си посещение при германския канцлер Ангела Меркел в Берлин Орбан допълва: „Нашите двустранни отношения са непокътнати“.

Затова той ще говори с канцлера най-вече за бъдещето на Европа: „Искам в канцлерството да изясним три основни въпроса. От гледна точка на Унгария предложеният банков съюз е преждевременно решение. Общ банков надзор в еврозоната може да е добра идея в бъдеще, но не можем да бързаме с нея сега. Вторият момент се отнася до данъчната политика. Ние не искаме данъчна хармонизация в Европа, а данъчната конкуренция. Също така, искам да говоря с канцлера за планирането на бюджета на ЕС за следващите седем години. Решението за това трябва да бъде взето преди края на годината".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 0
kreditkiller
преди 11 години
В съвременната История, Хитлер, Сталин и т.н не съществуват в този исторически образ. Но въпреки всичко ще ти отговоря, при тях робите са получавали подслон и храна, докато при в наши дни не получаваш нищо за труда си, сам трябва да си намериш подслон и храна и медицинско обслужване. Къде са съвременните диктатури? Да не говорим, че тези диктатори са имали странни амбиции като да премахнат лихварството и банковото лоби чрез заличаване на народа им!?! Садам колко души уби чрез химическите си бомби? А колко загинаха от Натовските бомби. Голям диктата ще да е било и в либия с резерв от 136 млрд долара и 3 коли на смейство, безплатен ток и внос на медицинска работна ръка. Къде е диктатурата след като още от комунизма сме ходили да работим в Либия? От демокрацията пращат хора на работа в диктатурата ?!? Бе човек обърни си внимание на здравето, ще се побъркаш ако вярваш на всичко което ти напишат и кажат по новините.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
А налагането на Лисабонския договор върху хората въпреки, че в прав текст в референдум казаха, че не го искат какво е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 3
MZ/X
преди 11 години
Сори, но явно ти не си запознат много с историята! Няколкото нефтени шейхове, които раздават част от заграбеното на народа изобщо не са типичните представители на диктатурите. Като ти говоря за диктатура имам предвид Хитлер, Сталин, Пиночет, Мусулини, Садам Хюсеин, Пол Пот и т.н. Тези диктатури не само са ограбвали минималните биолигически потребности на хората, ами набраво са ги убивали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
kreditkiller
преди 11 години
Да приемем че е така както казваш, но диктатурата също е много крехка, тя поне знае че НЕ трябва да ограбва минималните биологични човешки потребности за разлика от демокрацията където си облъчван какво точно да правиш и да мислиш. Диктатури много, света, особено в страните със петрол. Тук нямаме ли диктатура? Кой са основните сигнали за диктатура? Май не си много в час с Историята а и капацитета ти не предоставя факти, само условности
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 5
MZ/X
преди 11 години
Преди да имаше МВФ и СБ много държави фалираха, на власт идваха ултра крайни политици и диктатори, имаше много войни и т.н.! Вече близо 70 години света живее в относителен мир и благоденствие и благодарение на МВФ, СБ, ФЕД или ЕЦБ финансовите кризи са много по леки и не водят до крайности като войни, диктаторски режими и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
MZ/X
преди 11 години
Освен горните Орбан преди няколко месеца каза: Надявам се, че икономическата ситуация няма да ни принуди да заменим демокрацията с някаква друга система...Сега продължава с това, че "Настоящите демократични системи имат вградена мениджърска слабост Явно все повече се вживява в ролята на Лукашенко в Централна Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
kreditkiller
преди 11 години
Деяне не си единствен, има доста като теб. Орбан поне малко ги тормози иначе на тези от МВФ, ФЕД, ЕЦБ, СВ нямаше да им е интересно. Макар че и той играе театър все пак дава надежда да преживее до следващата зима. Незнам за Вас но гледам все по-често си задавам въпроса, с какво са допринесли за еволюцията на планетата това куатро МВФ, ФЕД, ЕЦБ, СВ, от пантивека някой се опитва да опитоми човека, но той си остава върха на пирамидата. Освен да го затриеш в стремежа си да го управляваш друго не може да се направи, това са правила които не са писани от нас, а ако ги "надвием" и управляваме то няма да сме толкова неразумни. Защо е това болезнено усложняване на краткия ни живот?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Знам, че много хора тука във форума ще го заплюят, както и мен. Но аз лично се радвам, че някой има смелост да покаже и другата страна на монетата и да каже и малко по различно мнение. Имам впредвид от висока трибуна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още