IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три гръцки банки са си върнали достъпа до финансиране от ЕЦБ

Според информации на запознати източници това са National Bank of Greece, Alfa Bank и Piraeus Bank

21:51 | 16.01.13 г.
Три гръцки банки са си върнали достъпа до финансиране от ЕЦБ

Три гръцки банки отново са получили достъп до финансиране от Европейската централна банка (ЕЦБ). Според информации на анонимни източници от банковия сектор това са National Bank of Greece, Alfa Bank и Piraeus Bank, предаде БТА, като се позова на АФП.

Говорител на ЕЦБ е потвърдил, че някои гръцки банки могат отново да се финансират чрез ЕЦБ, както и че те са участвали в подобна операция още вчера, след като успешно са приключили плановете за рекапитализация.

ЕЦБ прекрати през пролетта да предоставя ликвидни средства на гръцки банки заради понижената им капитализация, свръзана с преструктурирането на държавния дълг на станата. Финансовите институции можеха да се финансират само през централната банка на страната чрез програмата за спешна ликвидност.

В края на миналата година обаче ЕЦБ облекчи условията за финансиране на гръцките банки заради предприетите  реформи и отново започна да приема гръцки облигации като обезпечение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още