IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Saxo Bank: Еврото е обречено

Когато кризата се пренесе във Франция, всичко ще свърши, коментира изпълнителният директор на датската банка

15:50 | 18.02.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Бичият пазар при еврото е илюзорен и единната валута всъщност е обречена на провал, тъй като Европа не я подкрепя с фискален съюз, коментира Ларс Сир Кристенсен, изпълнителен директор на датската Saxo Bank A/S, цитиран от Bloomberg.

„Цялата история е обречена“, коментира банкерът. „В момента наблюдаваме едно от тези измислени решения, при които хората си мислят, че проблемът е овладян, а всъщност това съвсем не е така“.

През последните 6 месеца еврото спечели 8,2% спрямо долара, достигайки 1,37 долара на 1 февруари – най-високото ниво от 14 ноември 2011 г. Европейската централна банка (ЕЦБ) прогнозира, че икономиката на еврозоната ще се свие с 0,3% през 2013 г. В същото време президентът на институцията Марио Драги заяви, че поскъпването на валутата крие риск за растежа и инфлацията в общността.

На фона на поскъпващото евро през четвъртото тримесечие на миналата година икономиките на Германия, Франция и Италия се свиха повече от очакваното. По-рано тази седмица министри от 17-те страни от еврозоната се срещнаха, за да обсъдят евентуалното отпускане на спасителна помощ за Кипър и програмата за стабилизиране на Гърция.

Доверието в региона е застрашено и от несигурността около престоящите парламентарни избори в Италия и политическите скандали в Испания.

„Ще продам всичкото евро, с което разполагам, при стойности близки до 1,4 долара“, коментира Кристенсен, допълвайки, че не прави никакви спекулативни залози спрямо единната валута.

Днес еврото поевтиня с 0,2% до 1,33 щатски долара, задълбочавайки загубите от последните 4 дни.

„Друг вероятен песимистичен сценарий е изгонването на някои от страните от еврозоната – най-вече икономиките от Южна Европа, които са дестабилизирани от скъпото евро“, допълва той.

„Анализаторите чувствително подценяват проблемите във Франция. Когато кризата се пренесе във Франция, всичко ще свърши. Дори германците не могат да платят за това, а вероятно няма и да опитат“.

„В политически план еврото получи силна подкрепа. Това обаче не е така що се отнася до икономическите фундаменти“, казва Кристенсен, който е известен със своя евроскептицизъм от дълги години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
tiburonblanco
преди 11 години
Тези умни глави да не дават *** мнения ами да помислят как да върнат основните пройзводства в европа , ане да ги изнасят в Азиатските държави и после да искат да им се купува стоката от безработните в Европа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
bulgarian lev
преди 11 години
Това не са специалисти анализатори, а врачки. Аман от "запознати" корифеи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 0
kreditkiller
преди 11 години
Ако се поровим в Investor.bg, назад във времето, може би 2011-2012г., ще откриете статия в която Saxo Bank прогнозира поскъпване на еврото спрямо швейцарския франк до нива 1.5 от 1.2.Това разбира се не се случи, затова им благодаря и за тази прогноза.Все пак е по-добре някой да ти каже кой 43 числа няма да се паднат от тегленето на тиража и сам да се досетиш за възможните 6 :) :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 14
deant
преди 11 години
Щом и директорите на банки започнаха да го говорят, значи нещата са сериозни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още