fallback

Берлин, Амстердам и Виена подкрепиха Лондон в кампанията срещу емигрантите

Мерките са насочени срещу българите и румънците, за които се предполага, че ще наводнят ЕС с единствената цел да получават помощи, коментира дипломат

17:53 | 08.03.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Оксфорд стрийт, Лондон. Снимка: Ройтерс

Министрите на вътрешните работи на Германия, Холандия, Австрия и Великобритания искат да спрат така наречения „туризъм за социални помощи“ - практика, при която граждани на Европейския съюз (ЕС) се възползват от социалните системи на по-богати страни от общността, съобщава EUobserver.

В четвъртък четиримата министри заявиха, че ще представят проблема в официален документ, така че да може да бъде обсъден на срещата на министрите на правосъдието и вътрешните работи на страните от ЕС през юни.

„За момента това е инициатива на тези четири правителства, но ще видим какво ще се случи през следващите няколко седмици и месеци“, коментира европейски дипломат, запознат с дискусиите.

Той изтъква, че мерките са насочени срещу българите и румънците, за които се предполага, че ще пристигнат с хиляди в страните от Западна Европа с единствената цел да получават помощи.

„Пристигат, след няколко седмици заявяват, че доходите им не са достатъчни и искат социални помощи“, отбелязва европейският дипломат.

Той назова половин дузина германски градове като Манхайм, Дюселдорф, Берлин и Мюнхен, на които „се налага да се справят със стотици подобни случаи“.

„Нашият аргумент е, че трябва да признаем, че проблемът съществува и че е необходим дебат за това как той да бъде решен“, изтъква дипломатът, допълвайки, че министрите са обсъдили две възможни идеи за овладяване на ситуацията.

Едната възможност е да бъде решен проблемът с мизерията във въпросните страни, а другата е да се реши какво да се прави с хората, които настоятелно се опитват да получат социални помощи, без обаче да бъдат нарушавани основните свободи в Европейския съюз (ЕС).

От своя страна Европейската комисия (ЕК) подчертава, че досега никоя страна член на ЕС не е представила каквото и да е доказателство, че чужди граждани умишлено обикалят Съюза в търсене на най-примамливите предложения за социални помощи.

„Няма страна в ЕС, включително Великобритания, която де е успяла да представи каквото и да било доказателство, че съществува така нареченият „туризъм за социални помощи“, коментира Джонатан Тод, говорител на европейския комисар по заетостта.

Тод изтъква, че чужденците, работещи във Великобритания, използват „значително по-малко помощи“ от „работещите британци“.

Комисията изтъква, че съществуващото европейско законодателство не позволява подобна практика и подчертава, че гражданите на ЕС могат да се ползват от социални помощи единствено, ако са уседнали в съответната страна.

„Европейската комисия ще гарантира, че всички аспекти на европейското право, свързани с свободното движение на работна сила в общността, се спазват“, допълва Тод.

Дебатът по темата е свързан с факта, че временните ограничения за работа на българи и румънци във Великобритания и още няколко страни изтичат в началото на следващата година.

Миналата есен британският вътрешен министър Тереза Мей заяви, че страната й не е в състояние да „удължи преходните контроли“ без да наруши договорите, подписани с България и Румъния при присъединяването им към Съюза през 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:49 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още