IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камерън беше предупреден да не отправя противоречиви послания за емиграцията

Ще посрещнем с отворени обятия всички, които наистина искат да допринесат за просперитета на обществото ни, коментира британският премиер

12:42 | 18.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ъптън Маркет, Лондон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ъптън Маркет, Лондон. Снимка: Ройтерс

Британският премиер Дейвид Камерън беше предупреден да не отправя противоречиви послания за емиграцията преди визитата си в Индия, пише Financial Times.

В Делхи Камерън се очаква да подчертае, че „няма ограничение“ за броя на индийските студенти, които могат да учат във Великобритания.

Все пак съществува неяснота по въпроса дали британските граници остават отворени за тези, които са приети в университетите на Острова, коментира Джон Кридланд, директор на асоциацията на британските работодатели CBI. Той изтъква, че за момента Камерън и неговото правителство не са изразили ясна позиция по въпроса. 

Коментарът на Кридланд е направен малко преди Камерън да отлети за Делхи начело на най-голямата британска бизнес делегация в историята, включваща над 100 представители на едрия бизнес и академичните среди.

Миналата седмица Камерън изостри анти емигрантската си реторика, изтъквайки пред избиратели, че Великобритания не трябва да се превръща в „лесна плячка“ за емигрантите. Той също така обеща да ограничи достъпа до здравеопазване, жилища и социални помощи за всички пришълци.

При визитата си в Индия обаче Камерън се очаква да използва доста по-умерен език, за да убеди бизнес лидерите, че не възнамерява да затваря вратите пред чуждестранните студенти и професионалисти. По този повод преди заминаването си Камерън заяви, че иска да улесни процеса на издаване на британски визи за индийски бизнесмени.

„Добре е, разбира се, че имаме качествен и справедлив контрол за справяне с нелегалната емиграция. Ние обаче ще продължим да посрещаме с отворени обятия всички, които наистина искат да успеят във Великобритания като допринесат за просперитета на нашето общество“, изтъква британският премиер.

Кридланд, който участва в делегацията на Камерън, признава, че премиерът е изправен пред дилема, каква позиция да заеме, така че да задоволи, както бизнеса и индийското правителство, така и британските избиратели. 

„Аз съм абсолютно убеден, че няма да стигнем особено далеч в разговорите си с индийския бизнес без проблемът за индийските студенти във Великобритания да бъде засегнат“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още