IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Пълното рекапитализиране на гръцките банки ще приключи до 2 месеца

Антикризисният план за Кипър няма да се използва като прецедент за решаване на проблемите в гръцкия банков сектор, убеден е говорител на еврокомисаря Оли Рен

13:10 | 01.04.13 г.
ЕК: Пълното рекапитализиране на гръцките банки ще приключи до 2 месеца

Пълното рекапитализиране на гръцките банки ще приключи в рамките на 2 месеца, съобщи Саймън О`Конър, говорител на европейския комисар по финансовите и валутните въпрос Оли Рен, цитиран от гръцкия вестник Vima.

„Гърция значително подобри контрола върху дейността на своите финансови институции с цел повишаване на стабилността на банковата система“, посочва О'Конър, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„В Гърция бе създаден Фонд за финансова стабилност, който разполага с 50 млрд. евро, за да бъде гарантирано рекапитализирането на банковия сектор. Този фонд гарантира високо ниво на наличен капитал в гръцките банки, поради което те извършват стабилна дейност. Пълното рекапитализиране на гръцките банки ще приключи през следващите 2 месеца“, допълва той.

Говорителят подчертава изрично, че антикризисният план за Кипър, където депозитите на големите вложители бяха използвани за решаване на проблемите с преструктурирането на банковия сектор, няма да бъде използван като прецедент в случая с Гърция. Според него има „очевидни и значителни“ разлики между обстановката в Кипър и "състоянието на нещата" в Гърция.

„Решаващ е фактът, че гръцката криза започна не в банковия сектор, а освен това съотношението на размера на банковия сектор спрямо брутния вътрешен продукт в Гърция е значително по-малко, отколкото в Кипър“, аргументира се той. В процеса на стабилизирането на гръцкия банков сектор „всички депозити са постоянно достъпни за собствениците им и този принцип ще се прилага в бъдеще“, добавя О`Конър.

По данни на гръцката централна банка активите на гръцките кредитни институции са достигнали 442,2 млрд. евро в края на 2012 г., а БВП на страната тогава е бил 208,5 млрд. евро, което означава, че активите на банките са представлявали 212% от гръцкия БВП. В Кипър към същия момент банковите активи достигнаха 126,3 млрд. евро, докато БВП бе едва 17,9 млрд. евро, което довежда коефициента до 703%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още