IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС забранява опасни за пчелите неоникотиноиди

България се присъедини към групата, искаща забраната на опасните пестициди при новото гласуване в Брюксел

16:42 | 29.04.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕС забранява опасни за пчелите неоникотиноиди

След второто гласуване в комисията по земеделие към Европейската комисия, окончателно решение за съдбата на три неоникотиноидни пестицида все още няма. За налагането на забраната за използване на тези опасни за пчелите химикали гласуваха 15 държави от общността. Осем държави гласуваха против въвеждането на забраната, а четири се въздържаха, съобщават от ЕК.

При това разпределение на гласовете няма постигнато мнозинство за пълната забрана на пестицидите, но пък е достатъчно за налагането на двугодишен мораториум по отношение на използването на опасните вещества. Според  предложенията на ЕК забраната трябва да влезе в сила на 1 декември 2013 година. Очакванията обаче са, че това може да стане още от 1 юли. 

След изтичането на двугодишния мораториум, ЕК отново ще прегледа ситуацията и ще отправи ново предложение - за пълна забрана или вдигането на мораториума. 

На този етап забраната няма да обхваща непривлекателните за пчелите растения. Забрана за използване на опасните пестициди ще има за царевица, слънчоглед и рапица. 

За втори път използването на трите пестицида се подлага на гласуване. Първият път беше на 15 март. Тогава обаче 13 държави подкрепиха това искане, шест бяха против, а пет държави, сред които и България, се въздържаха.

У нас гласуването на българския представител с „въздържал се“ беше прието много тежко от пчеларите. Те организираха протест срещу позицията ни и успяха да получат обещанието на служебното правителство, че при новото гласуване България ще се присъедини към позицията на подкрепящите забраната за използване на пестицидите.

Сред големите противници на забраната е Великобритания, отбелязва AFP. Според информацията към гласувалите в полза на забраната се е присъединила и Германия, която при предишното гласуване се въздържа от крайна позиция. Германският вот беше много важен и беше постигнат, въпреки натиск от страна на фармацевтичния сектор и самите фермери, отбелязва още агенцията. "За" забраната гласуваха още Франция и Италия.

Компании като германската Bayer или швейцарската Sygenta са сред най-големите производител на пестициди. Те се противопоставят на забраната с мотива, че няма достатъчно доказателства за вредното въздействие на пестицидите върху здравето на пчелите.

От Европейската агенция за безопасност на храните (EFSA) обаче доказаха, че трите неоникотиноидни пестициди са опасни за нервната система на пчелите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
А, когато изчезнат пчелите, какъв ще Го ядат? Смея да предположа: Гол и свиреп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
По това, кои страни са противници, се правят изводи, кои са им собствениците!Вчера идва един и ми предлага, да убиел плевелите в двора. Питам го, къде вижда плевели, той ми сочи глухарчетата!Не ми се занимаваше с него, да *** да види, че една от съставките в тия химикали е арсеника! А виждали ли сте, как малките птиченца и гъските опапкват семенцата на глухарчетата, като цъфнат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
KostadinovK
преди 11 години
Аз не разбирам как въобще има страни коитто са против забраната. Алчността за тях явно е на първо място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още