IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МЗХ още не приема за факт изчезването на пчелите

На места в страната зимата не са преживели над 80% от пчелните семейства, сочат данни на пчеларите

15:22 | 18.04.13 г. 1
МЗХ още не приема за факт изчезването на пчелите

Изчезването на пчелите или т.нар. „синдром на празния кошер“ вълнува заетите в селското стопанство по целия свят. У нас обаче за този проблем на институционално ниво не се говори. Дори и в статистиката на Министерство на земеделието и храните (МЗХ) основната причина за смъртността на пчелите е в графа „Други“.

Именно тук трябва да бъде поставен и синдромът на празния кошер, убедени са от Столичния браншови съюз на пчеларите. „Нарича се синдром, защото причините са комплексни“, уточни микробиологът Боян Първулов от организацията.

Една от причините за смъртността на пчелите са пестицидите, посочиха пчеларите. По тази причина и от европейските институции са предложили забраната на пестициди от групата на неоникотиноидите, които доказано са опасни за пчелите. В гласуването в експертна група към Съвета на министрите на земеделието на 15 март обаче само 13 държави от ЕС са гласували „за“, 9 са „против“, а пет са гласували с „въздържал се“.

България е една от тези, които са се въздържали да вземат становище по това предложение на ЕК.

Ако за Германия и Великобритания въздържането по този въпрос да не е изненада, то учудващо е защо и България се присъедини към тази група, коментира председателят на Столичния съюз на пчеларите Михаил Михайлов. Той коментира, че забраната за използване на пестицидите среща силна съпротива на лобито на химическите концерни.

На въпрос на Investor.bg от съюза уточниха, че българските пчелари са обединени в позициите срещу пестицидите и ще проведат протест на 22 април срещу позицията на българското правителство. Не сме се свързали с други организации от Европа, където синдромът на празния кошер взима големи жертви, уточниха от съюза обаче.

Не искаме пълна забрана на пестицидите, а на тези които са опасни за пчелите, коментираха още пчеларите. Боян Първулов уточни, че по-скъпите препарати са безопасни за пчелите и затова е нужно да се търси баланс между интересите на различните сектори в селското стопанство.

На места зимната смъртност надхвърля 80% от семействата

През последните години смъртността на пчелите се увеличава – през 2012 година след тежката зима над 50% от кошерите останаха празни. През тази година на места в Дунавската равнина, Добричко и Странджа смъртността е над 80%, сочат още данните на пчеларите.

„Нормалната зимна смъртност, регистрирана през минали години, е около 10%“, допълни още Николай Симеонов от съюза. Причина за празните кошери може да бъде търсена още в тежките метеорологични условия през 2012 година, които оказват влияние днес. След студената зима, през август и септември сушата също навреди на пчелните семейства, уточни той.

Решение на проблемите за сектора си пчеларите виждат в създаването на отдел „Пчеларство“ в МЗХ. Те искат още и промени в нормативни документи. Столичният съюз е предлагал забрана за обработване на посевите с пестициди в часовете между 7 и 21 часа. В момента часовият диапазон е от 8 до 20 часа, но през летните дни пчелите са още навън извън тези часове, коментира още Михайлов.

Все още има и шанс забраната за употреба на пестицидите на ниво ЕС да бъде приета. Ново гласуване ще има в средата на май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
MarkoM
преди 11 години
Какво им пука на чиновниците за неща от типа "Синдром на празния кошер", не ги занимавайте с неща, за които трябва да се мисли и да се решава не според джоба, а според необходимоста обществена..........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още