IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обрат: България ще гласува за забраната на опасни за пчелите пестициди

Пчеларите протестираха днес срещу гласуването с "въздържал се" на българския представител при предишния вот

16:49 | 22.04.13 г.
Обрат: България ще гласува за забраната на опасни за пчелите пестициди

Българското правителство ще промени позицията си и на предстоящото на 29 април гласуване в Брюксел ще се обявим "за" забраната на опасни за пчелите пестициди, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. Става въпрос за пестициди от групата на неоникотоноидите - съдържащият се в тях никотин дезориентира пчелите, обясниха пчеларите преди броени дни.

Българските пчелари организираха днес (22 април) протест срещу позицията ни в Брюксел. 

Опасните пестициди са една от причините за измирането на пчелните семейства. Проучване показа, че през 2011 година 64% от смъртните случаи са свързани с отравяне с пестициди. При останалите случаи се касае до заболявания (29%), глад (5%) и грешки на пчеларите (2%). 

В първите месеци на тази година пчеларите предупредиха за много сериозни загуби - над 80% от пчелните семейства в Странджа например не са преживели зимата. В другите региони на страната процентът надхвърля 50 на сто. 

До повторното гласуване на забраната за пестициди от групата на неоникотоноидите се стигна след като на заседанието на Постоянния комитет по хранителна верига и здравеопазване на животните не беше постигнато съгласие - 13 държави подкрепиха забраната, 9 държави бяха против, а 5 се въздържаха. България не взе категорично становище и заедно с Германия и Великобритания гласува с "въздържал се". 

Резултатите от гласуването обаче са такива, че въпросът отново ще бъде разгледан, този път в апелативния комитет към институцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още