IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейски учени признаха неоникотиноидите за опасни за пчелите

Неоникотиноидите са относително нов клас пестициди, използвани в селското стопанство от средата на 90-те години

16:18 | 16.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейски учени признаха неоникотиноидите за опасни за пчелите

Множество рискове за здравето на пчелите, които поставя използването на пестицидите от групата на неоникотиноидите, бяха идентифицирани от учени от Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA). Тестовете са свързани с три от пестицидите – клотианидин, имидаклоприд и тиаметоксам.

Анализирани са три основни ситуации, при които пчелите са изложени на влиянието на пестицидите – чрез остатъци в полените и нектара на цветовете, чрез праха, който се разпространява при сеитбата на третирани с пестициди зърна и чрез остатъците в соковете, които произвеждат растенията.

Учените констатират висок риск за пчелите при излагане на остатъците от пестицидите в полените и нектара на растенията. По тази причина е допустимо използването на неоникотиноидите в растения, които не са привлекателни за медоносните пчели. Що се отнася до праха при сеитба риск може да се появи, или да не се изключва, по отношение на захарното цвекло и култури, отглеждани в парници.

Анализите по отношение на соковете на растението са приключени единствено по отношение на царевицата, третирана с тиаметоксам. В този случай се наблюдава остър ефект върху пчелите при контакт с растенията, коментират учените.

Неоникотиноидите са сравнително нов клас пестициди, които се използват от средата на 90-те години. В тях се използва екстракт от никотин, който е естествен инсектицид. Според последните научни доказателства обаче тези пестициди се оказват и една от причините за измирането на пчелите.

Т.нар. „синдром на празния кошер“ от години затруднява учените и те не могат да дадат ясен отговор защо изчезват пчелите. Според много анализатори причините са комплексни – замърсяването на околната среда като цяло, пестицидите от селското стопанство, както и редица други фактори от човешката дейност. Според някои теории виновни са дори и мобилните комуникации – вълните объркват пчелите и те не могат да се ориентират. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още