fallback

Какво премълчава статистиката за Гърция

Отвъд мрачните числа има много поводи за оптимизъм – приватизацията отново се задвижи, има напредък и с фиска

11:53 | 04.05.13 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Гръцките икономически данни изглеждат мрачно. Шест години вече продължава рецесията, безработицата е в размер на 27%. Но отвъд чистите числа ситуацията може да се промени най-сетне към по-добро, пише Wall Street Journal.

Напредъкът обаче няма да се появи бързо. Европейската комисия очаква спад на БВП през тази година от 4,2 на сто, а въпреки двете подстригвания тежестта на дълга остава неустойчива на ниво от 156,9% от БВП в дългосрочен план.

И все пак има повод за оптимизъм. 

Една от основните причини за това са стабилни политически условия в Атина - след два заредени с високи емоции избора през миналата година това се очакваше от малцина. Правителството на Гърция наскоро успя лесно да прокара закон, който до края на 2014 г. предвижда уволнение на 15 000 работещи в публичния сектор - като част от по-голяма програма за намаляване на размера на държавния апарат с 150 000 служители между 2010 и 2015 г.

В миналото световните пазари проследяваха тези дебати и гласувания в парламента с много нерви и внимание. Този път обаче вотът дори не бе забелязан на пазара, въпреки че пречупи едно табу за съкращения на работни места в публичния сектор. Въпреки че протестите срещу политиката на правителството продължават, ожесточените сблъсъци по улиците вече утихнаха.

Гърция е отчела голям напредък и от фискална гледна точка. През първото тримесечие страната постигна излишък преди лихвените плащания, за цялата година ЕЦБ очаква структурен излишък от 2 на сто от БВП. За сравнение, през 2009 г. все още имаше дефицит от 14,8%. Това е огромна промяна. Също така и разходите за лихви бяха драстично намалени благодарение на дълговите съкращения.

В същото време се завръща и доверието. Последният икономически индикатор за настроенията на еврозоната нарасна до 89,2 пункта за Гърция. По този начин стойността е по-висока от тази за еврозоната като цяло. Гръцкият PMI показва стойност от 45 пункта, което все още е процес на свиване. През април по данни от Markit обаче той скача до най-високото ниво от 21 месеца насам. Разходите за единица труд са спаднали рязко, само през 2012 г. с цели 6,2 на сто.

Важно е също така, че постепенно притокът на пари към Гърция се увеличава с тенденцията на намаляване на страха от напускане на еврозоната. Петролната компания Hellenic Petroleum наскоро привлече със своите облигации на стойност 500 милиона евро предложения за 2,750 милиарда евро.

Приватизацията на 33% от акциите на държавната лотарийна компания Opap подхранва надеждите за по-нататъшни продажби на държавни активи. А разходите на туристите продължават да нарастват: асоциацията на гръцкия туристически бизнес очаква през настоящата година в страната да пристигнат 17 млн. туристи, с един милион повече от 2012 г.

И във вътрешността на правата парите отново идват обратно под матрака: депозитите в гръцките частни банки са скочили с 9 на сто от дъното, достигнато през юни миналата година. През март те останаха стабилни  в противоречие с опасенията, че спасяването на Кипър може да послужи за повод за паника.

Но има и още признаци на надежда: държавата е платила на бизнеса 2,2 млрд. евро в просрочие, от общо  9 милиарда евро, които дължи. Също така работата по някои големи магистрални проекти е възстановена, което може да създаде хиляди работни места.

Истинският тест за Гърция обаче предстои: ако страната успее да изпълни своя план за реорганизация, ще има допълнително облекчаване на дълга. МВФ вече призовава това да се случи, но сложната политическа ситуация в еврозоната показва, че това ще отнеме известно време.

Под черта обаче Гърция показва, че е положила основата за растеж и за по-ниска задлъжнялост. Ако страната успее и с двете направления, това ще бъде една фундаментална промяна, пише в заключение WSJ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:27 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още