fallback

Как ще се отрази на Великобритания излизането от ЕС?

Няма гаранция, че страната ще договори благоприятни търговски условия, на каквито се радва в момента, предупреждава анализатор

11:54 | 16.05.13 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

На фона на последните спорове по въпроса за членството на Великобритания в ЕС, които разделиха управляващата консервативна партия, е интересно да се чуе мнението на британски бизнес експерти относно излизането на страната от съюза, пише CNBC.

Евроскептиците от консервативната партия изразиха разочарованието си, че в речта на кралицата пред парламента от миналата седмица, която определя законодателните инициативи за година напред, не бе включено обещанието за референдум за членството в ЕС. 

Премиерът Дейвид Камерън обеща през януари, че ако партията му спечели изборите през 2015 г. ще включи в законодателството референдум през 2017 г., но негови съпартийци настояват това да стане по-рано.

„Въпросът на който трябва да си отговорим е: Дали ситуацията ще се подобри с магическа пръчка, ако излезем от ЕС?“, коментира Филип Соута, директор на Business for New Europe – независимо обединение на бизнес лидери, което призовава за положителна реформа в Европа.

„Най-големият проблем на малкия бизнес е свързан с планирането, а не ЕС“, посочва той. „Трябва да се запитаме какви са алтернативите на членството ни в ЕС. Като членки на СТО вероятно ще продължим да спазваме правилата на ЕС, но вече няма да имаме възможност да им влияем.“

Противниците на излизането от ЕС изразиха опасения, че Великобритания, 48% от чийтo износ е за съюза, ще пострада икономически. Според анализатор на Open Europe обаче страховете са преувеличени.

„Проблемът се състои основно в непредсказуемостта на евентуалното излизане от ЕС“, казва Павел Свидлички. „Няма гаранция, че при такъв сценарий ще бъдат договорени благоприятни търговски условия, на каквито страната се радва в момента на единния пазар.“

Майкъл Галахър, директор в IDEAGlobal, пък изтъква, че излизане от ЕС ще има последствия за паунда и за имиджа на Великобритания като убежище по отношение на държавните облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:50 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още