IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Английската централна банка гледа по-оптимистично

Отиващият си управител Мървин Кинг заяви, че икономическото възстановяване на Острова се задава

15:57 | 15.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Английската централна банка гледа по-оптимистично

Английската централна банка гледа по-оптимистично на перспективите за икономическо възстановяване и на инфлацията, е видно от последната тримесечна прогноза на банката преди напускането на управителя й Сър Мървин Кинг, който ще бъде заменен от канадеца Марк Карни през юли.

По-силният растеж през първото тримесечие на годината е накарал комитета за паричната политика на банката да ревизира леко нагоре прогнозата си за растежа през следващите три години, макар че възстановяването остава „слабо и неравномерно“, пише Financial Times. 

„Това не бе типична рецесия, затова и възстановяването няма да е типично, но въпреки това то се задава“, заяви Кинг на пресконференция днес сутринта. Според банката се очаква скромно, но устойчиво икономическо възстановяване.

Оптимизмът се базира на очакването, че световната икономика ще започне да се възстановява след последните икономически инициативи, а пък еврозоната ще спре да се свива през втората половина на годината.

Негативният ефект от световната финансова криза ще започне бавно да отшумява, което ще доведе до постепенно нарастване на потребителските разходи и бизнес инвестициите, но ръстът им ще бъде под историческите средни стойности.

При прогнозата, че инфлацията ще се повиши в идните месеци и ще остане над целта на банката за 2% годишно, не се очертава възобновяване на програмата за изкупуване на активи, но няма и сигнали за повишаване на лихвите в обозримо бъдеще.

Докладът предвижда забавяне на инфлацията до 2% в средата на 2015 г. „В средносрочен план ценовия натиск отслабва, а постепенното възстановяване на ръста в производителността ограничава увеличението на местните разходи.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още