IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карни иска дебат за инфлационния таван във Великобритания

Бъдещият управител на АЦБ препоръчва централните банки да се прицелят в нивата на номиналния БВП

18:25 | 07.02.13 г. 1
<p>
	Марк Карни, бъдещият управител на Английската централна банка. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Марк Карни, бъдещият управител на Английската централна банка. Снимка: Ройтерс

Марк Карни, бъдещият управител на Английската централна банка (АЦБ), призова за дебат за премахване на фиксирания инфлационен таван във Великобритания, съобщава Financial Times.

Той също така предупреди правителството, че евентуално решение за разширяване на мандата на централната банка трябва да бъде взето бързо.

Инфлационната цел, въведена във Великобритания през 1992 г., след кампания, инициирана от настоящия управител на АЦБ Сър Мървин Кинг, беше крайъгълен камък на политиката на много централни банки през последните десетилетия.

Доколко тази политика е уместна в настоящия момент обаче е под въпрос, тъй като централните банки се оказаха неспособни да предотвратят финансовата криза и последствията от нея, както и да стимулират адекватно икономическо възстановяване.

По време на изслушване пред британския парламент Карни, който ще наследи Кинг през юли, заяви, че залагането на гъвкава инфлационна цел ще подкрепи британската икономика най-ефикасно.

„Аз не съм убеден, че пълното премахване на инфлационния таван е риск, който си заслужава да поемем“, коментира Карни, допълвайки обаче, че една гъвкаво заложена инфлационна цел има най-добър шанс да подкрепи растежа, като в същото време гарантира ценовата стабилност.

Карни коментира, че реакцията на негови коментари от декември, когато той предложи централните банки да изоставят досегашната си политика на строго спазване на инфлационните цели, е сигнал, че дебат по въпроса е  необходим.

„Реакцията на коментарите ми говори за определен интерес за дебат върху рамката на монетарната политика“, коментира Карни. „Летвата за промяна е висока, но въпреки това дебат трябва да има“. Той допълва,че подобни разговори трябва да се проведат бързо, за да се избегне несигурността.

Не съм искал двоен мандат (за растежа и инфлацията), но ако това е необходимо, ще направя всичко възможно да убедя колегите си, допълва той.

Карни, който в момента е управител на Канадската централна банка (КЦБ), през декември заяви, че централните банки трябва да обмислят по-радикални мерки – като например да поемат ангажимент да задържат лихвените проценти на нива близки до нулата за продължителен период от време, докато безработицата не падне до определени нива.

Ако тези мерки се окажат недостатъчни, Карни препоръчва банките да се прицелят в номиналния брутен вътрешен продукт (БВП), което би им позволило да се справят с рецесията много по-успешно.

Годишната заплатата на Карни ще бъде 624 хил. британски лири наред с годишна отстъпка от 250 хил. лири за закупуване на жилище. За сравнение годишната заплата на председателя на Федералния резерв (Фед) Бен Бернанке е 199700 долара.

Карни ще получава над два пъти повече от своя предшественик Сър Мървин Кинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
vzhekoff
преди 11 години
А така ! И като нямате граница за инфлацията за чий сте ми там финансисти ? По-добре Георги Димитров да назначим, хем печатар е бил....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още