IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мървин Кинг: Допълнително поевтиняване на паунда ще е прекалено

Британската валута в момента вече е справедливо оценена, смята управителят на Английската централна банка

15:14 | 15.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Мървин Кинг: Допълнително поевтиняване на паунда ще е прекалено

Сър Мървин Кинг би тревога заради шеметното поевтиняване на паунда, отбелязвайки, че спадът на британската валута е отишъл прекалено далеч. 

С рязка промяна на тона отиващият си управител на Английската централна банка каза, че сега местната валута вече е „правилно оценена“, отразявайки опасенията, че силният й спад тази година ще повиши инфлацията и ще свие още бюджетите на домакинствата.

От есента насам Кинг многократно говореше в полза на поевтиняване на паунда, като през 2013 г. валутата спадна с 6% спрямо тези на основните търговски партньори на страната

"Движим се към справедлив обменен курс, а вероятно вече сме го постигнали, след като той е на нивото от преди кризата", каза гуверньорът на АЦБ пред ITV News.

„Определено не желаем да понижаваме още паунда. Искаме да обезпечим възстановяването на британската икономика и постепенно да върнем инфлацията обратно до целевия праг от 2% годишно.“

Спадналият паунд кара Кинг да бъде по-оптимистично настроен за икономиката. „Възстановяването ще започне да набира скорост“, смята той.

Кинг продължиава да подкрепя стратегията за фискална консолидация на финансовия министър Джордж Озборн успоредно с монетарните мерки за икономическо възстановяване, предприети от централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още