IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон се бори за глобален център на търговията с юани

До 2015 г. юанът ще се превърне в една от трите най-често използвани в глобалната търговия валути

18:28 | 13.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Лондон води в надпреварата с Цюрих и Париж за статута на европейски център на търговията с юани, докато Китай предприема все по-решителни стъпки за интернационализиране на валутата си, съобщава Bloomberg. 

След проведена миналия месец среща Английската централна банка (АЦБ) обяви, че вероятно ще е първата институция от страните от Г-7, която ще подпише споразумение за валутен суап с Китайската централна банка.

Сделката ще позволи на АЦБ да предостави на британските банки до 400 млрд. юана – количество равностойно на предвиденото по суап споразумението на Пекин с Хонконг, коментира Гао Ци, пазарен стратег на Royal Bank of Scotland Group Plc в Сингапур.

Лондон, който е световен център на възлизащата на 4-трлн. долара на ден валутна търговия, се опитва да разшири връзките си с втората по големина глобална икономика, след като от 2009 г. продажбата на деноминирани в юани облигации нарасна 11 пъти до 174 млрд. юана. За същия период търговията в юани на лондонския пазар се е утроила.

„Намираме се в началото на един дълъг път“, казва Филип Линтерн, директор за Европа на Standard Chartered Plc, втората по-големина британска банка след HSBC Holdings Plc. „Това вероятно е най-вълнуващото събитие, което ще се случи в цялата ми кариера. Това е революция на финансовите пазари“.

Суаповете ще позволят на АЦБ да предостави юани на вносители и други потребители. „Суаповото споразумение ще има силен психологически ефект за доверието в търговията, извършвана в юани“, коментира Линтерн.

Откакто през 2009 г. Китай стартира пилотна програма, позволяваща използването на юани за международни разплащания, делът на трансграничните сделки, извършени от китайски компании в юани, се е увеличил до 9%, разкриват данни на централната банка в Пекин.

До 2015 г. една трета от трансграничната търговия на Китай ще бъде осъществявана в юани, с което китайската валута ще се превърне в една от трите най-често използвани в глобалната търговия валути, наред с долара и еврото, прогнозира HSBC.

Деноминираните в юани облигации, продавани от компании, включително McDonald’s Corp. и Caterpillar Inc., през 2012 г. са нараснали до 174 млрд. юана от едва 16 млрд. през 2009 г., разкриват данни на  Bloomberg.

Миналата година във Великобритания са осъществени 3% от международните сделки с юани. 73% от транзакциите са се случили в Хонконг, а 5,2% в континентален Китай, разкриват данни на Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Swift). 2,6% от сделките се падат на Сингапур, 1,9% на САЩ и 1,4% на Франция.

През януари глобалните транзакциите с юани са нараснали със 171% на годишна база, разкриват данни на SWIFT.

От декември 2008 г. Китай е подписал споразумения за валутни суапове за общо 2,4 трлн. юана с 19 страни и региони, включително Хонконг, Австралия, Турция, Бразилия и Южна Корея.

Във Великобритания се осъществява около 46% от глобалната валутна търговия, разкриват данни на Банката за международни разплащания (BIS) от 2010 г. За сравнение в САЩ се извършват едва 24% от сделките, във Франция – 7%, а в Сингапур 3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още