IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания и Китай подготвят споразумение за валутен обмен

3-годишното суапово споразумение би осигурило ликвидност в юани за избрани британски институции, ако се почувства принципен недостиг на китайска валута

20:27 | 22.02.13 г. 1
Великобритания и Китай подготвят споразумение за валутен обмен

Английската и китайската централни банки преговарят за споразумение, което да доведе до разширяване на търговията в юани между Великобритания и Китай, съобщи ВВС.

Двете финансови институции са близо до подписването на 3-годишно суапово споразумение, съобщи управителят на Английската централна банка сър Марвин Кинг.

Великобритания се стреми да се превърне в център за търговия в юани, а министърът на финансите на страната Джордж Озбърн приветства споразумението като „важна стъпка“. Озбърн добави, че то „затвърждава Лондон като западният център за бързо растящият пазарна юани“.

Споразумения от този характер позволяват на централните банки да обменят валути и могат да бъдат използвани от компаниите да извършват търговия по-скоро в своите валути, отколкото в щатски долара, каквато е масовата практика, тъй като юанът не е напълно конвертируем спрямо останалите валути.

В момента британските банки разполагат с вложения на стойност 35 млрд. юана.

През миналата година британското министерство на финансите обяви плановете си да превърне Лондон във водещ международен център за търговия с юани извън континентален Китай и Хонконг.

„Лондон израства бързо като център за бизнеса с юани“, каза на свой ред Кинг по време на посещение в Китай. „Ако се случи така, че доста невероятният вариант за принципен недостиг на юани извън Китай стане реалност, банката ще разполага с възможност да осигури ликвидност в юани за приемливи институции във Великобритания“, добави той.

Китай постепенно охлабва строгия си контрол върху стойността на валутата и капиталовите потоци. На свой ред страната използва подобни споразумения като част от усилията си за увеличаване на ролята на юана в глобален мащаб.

Тя има суапово споразумение с Бразилия на стойност 30 млрд. долара, както и с други свои търговски партньори като Япония, Австралия и Хонконг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Как ли ще реагират от Вашингтон на новината?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още