IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една от пет британски компании искат страната да напусне ЕС

Нагласите сред британския бизнес показват, че е нужно преосмисляне на отношенията Лондон-Брюксел

11:39 | 15.04.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Една от пет британски компании искат страната да напусне ЕС

Почти една пета от британските компании биха подкрепили излизането на страната от Европейския съюз, тъй като това би имало позитивно влияние върху бизнеса им. Това показват данни от проучване на Британската търговска камара, цитирано от Bloomberg.

Общо 18% от британските компании биха пожелали пълно излизане на страната от Европейския съюз, тъй като смятат, че това би им повлияло добре. Други 33 на сто се обявяват в подкрепа на излизане от ЕС, но подписване на споразумение за свободна търговия. Мнозинството – 64%, подкрепят идеята на премиера Дейвид Камерън да се остане в общия съюз, но със запазването на определени права.

„Тези изводи предполагат, че британският бизнес все повече усеща, че е нужна някаква промяна в отношенията с Европейския съюз, за да се подобрят перспективите“, коментира генералният директор на организацията Джон Лонгуорт.

60% от участвалите в проучването компании заявяват, че пълното изтегляне от Европейския съюз ще навреди на бизнеса им 42% пък са на мнение, че вреда ще има от излизане и подписване на споразумение за свободна търговия. Онези, които смятат, че по-задълбочена интеграция с ЕС ще е от полза, са 23%.

На участниците в проучването на камарата е била дадена възможност да изберат пет опции: Великобритания напълно да излезе от ЕС; да се излезе, но да се подпише споразумение за свободна търговия; да не се излиза от ЕС, но определени правомощия да се върнат от Брюксел към Лондон; да се търси допълнителна интеграция с ЕС; да не се променя нищо.

Проучването е първото значимо изследване на нагласите след речта на премиера Камерън от януари, с която той предложи референдум за оставане в Европейския съюз. От камарата се ангажират да правят проучването редовно през тази и следващата година, за да се проследят нагласите на бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 11 години
20% е сериозна цифра в реални числа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Натрий
преди 11 години
Заглавието можеше ли да бъде "4 от 5 британски компании искат страната да остане в ЕС"? Чудя се просто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още