fallback

Банкова криза заплашва независимостта на Шотландия

Активите на банките са в размер от над 1 250% от БВП на Шотландия при средно за Великобритания 492% от БВП, посочва се в британски правителствен доклад

16:35 | 20.05.13 г. 7
Автор - снимка
Създател

Бъдещата независимa Шотландия е изложна на риск от банкова криза в стил Кипър, тъй като банковият сектор на страната ще бъде изключително голям спрямо размера на нейната икономика. Това се посочва в доклад на британското правителство, цитиран от CNBC.

„Независима Шотландия ще има изключително голям банков сектор в сравнение с размера на нейната икономика, с банкови активи от над 1 250% от шотландския брутен вътрешен продукт (БВП). Това прави икономиката ѝ по-уязвима по отношение на финансови шокове и нестабилност на сектора“, посочва се във финансовия доклад.

Анализът посочва, че в сравнение с Шотландия ситуациите при Исландия и Кипър – две държави, които са заплашени от тежки банкови сривове през последните години, изглеждат нищожни. Исландските банки например имаха активи, еквивалентни на 880 на сто от БВП, докато в Кипър стойността им беше около 700% от БВП.

„Като цяло опитът от финансовите кризи показва, че страните с голям банков сектор в сравнение с размера на техния БВП са значително по-уязвими“, отбелязват още анализаторите.

Документът е третият от серия от анализи, които се стремят да повлияят на резултатите от референдума през септември 2014 г., на който ще реши дали Шотландия остава в състава на Обединеното кралство, или ще се превърне в независима държава.

Към момента активите на банковия сектор във Великобритания като цяло са около 492% от БВП. Въпреки че процентът е висок в сравнение с други държави, Министерството на финансите заяви, че финансовата криза от 2008 г. е показала, че Обединеното кралство разполага с необходимия капацитет за управление на тези рискове.

„Същото обаче не може да се каже за Шотландия, ако банките ѝ изпаднат в затруднения. Това ще представлява сериозна опасност за шотландските данъкоплатци“, твърди се в доклада.

В края на септември 2012 г. двете най-големи кипърски банки - Cyprus Popular Bank и Bank of Cyprus, имаха активи от съответно 210 и 175% от БВП на страната. „Заслужава да се отбележи, че ако Шотландия стане независима, нейният банков сектор ще бъде концентриран по същия начин, с два големи пазарни играча – Bank of Scotland и Royal Bank of Scotland, и множество по-малки банки.

В документа се посочва още, че независима Шотландия ще липсва на Великобритания в опитите ѝ да запази доверието на международните финансови пазари. „Когато пазарите възприемат слабости в доверието на суверена, това влияе негативно на доверието на местните банки, което води до увеличение на цената на финансиране“, посочват анализаторите.

Шотландският финансов министър Джон Суини заяви, че документът е бил „слаб опит да се подкопае доверието в способността на Шотландия да бъде успешна независима държава“. "Министерството на финансите, вярно на формата, ще очертае това, което е в неговите собствени най-добри интереси, а не това, което е в най-добрите икономически интереси на хората от Шотландия", каза Суини.

„Твърденията и претенциите за финансовия сектор в Шотландия са напълно подвеждащи от гледна точка на дял от БВП. В действителност секторът на финансовите услуги в Шотландия заема 8,3%, докато при Обединеното кралство той е в рамките на 9,6%“, отбеляза още шотландският финансов министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:28 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още