IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС разширява обхвата на ограниченията за бонусите на банкерите

Европейските регулатори потвърдиха, че ще наложат ограничения върху бонусите на банкерите, печелещи по над 500 хил. евро годишно

14:27 | 22.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
ЕС разширява обхвата на ограниченията за бонусите на банкерите

Регулаторни органи на Европейския съюз потвърдиха, че ще наложат ограничения върху бонусите на банкерите, печелещи по над 500 000 евро годишно, и разшириха обхвата им, за да може таванът по заплащането да бъде надхвърлян по-трудно, съобщи Ройтерс.

Европейският банков регулатор обяви, че целта на проектопредложенията, които са представени за публично обсъждане до 21 август, е да бъде съгласувано общо определение за националните регулатори в рамките на ЕС, чрез което да се реши за кои банкери ще се отнасят ограниченията върху заплащането.

Банковият регулатор придава голямо значение на новото европейско законодателство, което включва таван на бонусите на банкерите и за което законодателите твърдят, че е необходимо за понижаване на прекаленото поемане на риск от страна на мениджърите в кредитните институции.

Данните за минималната сума, върху която ще се разпростират ограниченията, бяха публикувани в петък, предизвиквайки предупреждения от банките в ЕС, че те могат да загубят квалифициран персонал за сметка на други световни региони и че на Лондон, който е най-големият финансов център в общността, може да бъдат нанесени непоправими щети.

Промените ще засегнат бонусите, предвидени за 2014 г. и ще влязат в сила в началото на 2015 г.

От одиторската компания PricewaterhouseCoopers предричат, че броят на лондонските банкери, които ще бъдат засегнати от новите правила, ще бъде 10 пъти по-голям от онези, които са подложени на настоящите ограничения.

ЕС вече прилага по-тежък вариант за ограниченията върху заплащането в банките от договорения между световните лидери по време на финансовата криза, а новите правила ще бъдат най-строгите в световен мащаб.

Базирайки се на данните от 23 банки, от Европейския банков регулатор обявиха, че ограничението от 500 000 евро ще засегне 4 796 човека при 1 792 души при настоящите правила. Въз основа на данните от 110 банки средното заплащане на поемалите риск мениджъри през 2011 г. е било 508 000 евро, добавят оттам.

Юристи твърдят, че критериите на регулаторния орган ще увеличат сериозно броя на банкерите, на които ще бъдат наложени ограничения, в сравнение със сега съществуващите, ограничени само до онази част от бонусите, която се изплаща с разсрочване във времето.

„Това ще има непропорционално голямо въздействие върху Лондон в сравнение с останалите европейски центрове, които имат по-малък брой служители, печелещи подобни суми, и допълнително ще спъва възможността на Лондон да се съревновава за най-добрия персонал на световната сцена“, заяви Стивън Мартин, адвокат, специализиран по въпросите на заетостта в Allen & Overy.

На свой ред колегата му от Pinsent Masons Крис Мордю смята, че настоящите ограничения в ЕС са принудили банките да се откажат от бонусите и да върнат възнагражденията за резултати, които са се оказали фиктивни. „Ироничното е, че ограниченията върху бонусите могат да обърнат тази положителна тенденция, ако фиксираното заплащане просто е увеличено над лимита, като настоящите нива на общото заплащане се запазят“, изтъкна Мордю.

Ограниченията върху бонусите ще бъдат налагани, ако се отнасят до най-малко едно от следните 3 условия: реално или относително заплащане, дали служителят поема голям риск и дали самата банка смята, че върху неговия бонус трябва да бъдат наложени ограничения.

От банковия регулатор предлагат също по-тясна дефиниция за критериите за избягване на ограниченията. Ако служителите попаднат под ограниченията само защото са с високо заплащане, банката може да ги изключи, ако те са в състояние да демонстрират, че не упражняват реално въздействие върху поемания от кредитната институция риск. За печелещите над 500 000 евро или за поемащите големи рискове обаче изключения няма да бъдат правени.

Европейският банков регулатор ще проведе публичен дебат по въпроса за ограниченията върху бонусите в Лондон на 4 юли.

От институцията обаче не разполагат с много пространство за маневриране въпреки очакваните протести от страна на банките, тъй като Европейският парламент може да отхвърли едни по-меки правила, ако прецени, че регулаторът се отклонява от рамковото законодателство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още