IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките в Европа намаляват бонусите

Регулаторите, инвеститорите и политиците в Европа оказват по-голям натиск за намаляване на възнагражденията в банките, отколкото в САЩ

12:23 | 04.02.13 г. 4
Банките в Европа намаляват бонусите

Европейските инвестиционни банки се очаква да намалят размера на бонусите с около 20% - ход, който ще задълбочи разликата в заплащането между европейските и американските финансови институции, съобщи FT.

Консултанти и банкери смятат, че банки като Barclays, Credit Suisse и UBS ще намалят общите нива на бонусите за 2012 г. с до 15 на сто, а в инвестиционните нива съкращенията на допълнителните възнаграждения ще достигнат и 20 на сто.

Deutsche Bank например съобщи, че е намалила общия размер на бонусите за 2012 г. с 11% до 3,2 млрд. евро.

„Това отчасти се дължи на намалената численост на персонала, след като банките ограничиха инвестиционните операции“, коментира Том Гослинг от PWC. „Бордовете на банките са съсредоточили усилията си да увеличат възвръщаемостта на инвеститорите и да намалят бонусите в отговор на чисто репутационни въпроси“, допълни той.

Според други анализатори обаче банките ходят по тънко въже заради често противоречивите изисквания на инвеститорите, регулаторните органи и служителите.

„Някои от мениджърите на средно ниво очакват по-високи бонуси, като се има предвид, че изпълнението на повечето банки се е подобрило. Това обаче противоречи на действията на бордовете в момента“, коментира Марк Камерън от компанията за набиране на персонал Astbury Marsden.

„Европейските банки са изправени пред дилема – регулаторите, инвеститорите и политиците оказват по-голям натиск за намаляване на възнагражденията, отколкото се отчита в САЩ. Все пак европейските и американските банки са конкуренти в една глобална индустрия, затова не може да си позволят разликата в заплащането да стане прекалено голяма“, посочи Гослинг.

Специалисти по наемане на персонал обясняват, че заради масовите съкращения в банките в момента силно е намаляло и желанието за запазване на качествените служители на всяка цена. Някои банки са готови дори да посегнат на базовите възнаграждения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
gvv3
преди 11 години
hahaha, pravi si keizer.Moeto mnenie e che kriza shte ima i ikonomikite shte sa nestabilni dokato zaplashtaneto i nasishtaneto reprazpredelitelnite sferi na ikonomikata kato bankiraneto sa po-visoki ot tezi v sazidatelnite oblasti, kato industriqta i selskoto stopanstvo.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
keizer
преди 11 години
еми няма да карат ферарита и бентлита, а мерцедеси и поршета. Все едно гладни и жадни банкерчета ще почнат да ходят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още