IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондонски банки може да съдят ЕС за бонусите

Остава неясно обаче дали те ще се престрашат да поемат сериозното предизвикателство, с оглед възможната враждебна реакция на обществеността

12:02 | 05.03.13 г.
Лондонски банки може да съдят ЕС за бонусите

Големи банки от лондонското Сити обмислят дали да заведат дела срещу Европейския съюз относно правилата за ограничаване на бонусите на мениджърите до 100% от годишното им заплащане, след като са получили юридически съвет, че регулациите могат да паднат в съда, съобщи британският вестник Financial Times.

Драстичните средства, претегляни от банкерите, подчертават безпокойството в бранша по отношение на твърдото съотношение между заплатите и бонусите, което ще бъде обсъждано днес от Съвета на министрите на финансите на държавите-членки на еврозоната (т. нар. Еврогрупа).

Британският им колега Джордж Озбърн планира борба за преразглеждане на условията на ограничението, но дипломати се съмняват, че Великобритания е в състояние да извоюва големи промени на толкова късен етап от развитието на процеса.

Заради слабите очаквания за успех на Озбърн банките търсят други средства, включително завеждане на дела. В юридически съвет за банка, станал достояние на британското издание, се твърди, че предложената забрана за бонуси, които надхвърлят годишното заплащане на мениджърите, „противоречи на европейското законодателство“ заради клауза от договора за ЕС, която забранява регулирането на заплащането в държавите-членки.

Мнението е едно от няколко, поръчани от банката, което повдига съмнения за законността на затягането на режима на заплащане. Остава неясно обаче дали банките ще се престрашат да поемат толкова сериозно предизвикателство като явяването в съда, като се вземе предвид възможната враждебна реакция на обществеността.

Поверителният съвет на правната кантора Shearman & Sterling заключава: „Като се вземат предвид всички развития, смятаме, че задължителните клаузи, обвързващи максималното съотношение на бонусите към заплатата, което може да бъде платено в банковия сектор, не само противоречи на европейското законодателство, защото на ЕС му липсват нужните компетенции за закони по свързаните със заплащането проблеми, но и защото може да бъдат нарушени конституциите на няколко държави-членки като Австрия, Германия и Полша“.

Няма нито един юридически съвет за ЕС по проблема, който да е станал достояние на обществеността.

Европейският парламент и Европейската комисия обаче твърдят, че възраженията на банките не са уместни, тъй като съотношението за бонусите не регулира общото заплащане и е оправдано по-скоро като контролна финансова мярка, отколкото като социална политика.

„Убедени сме, че това предложение е напълно законно“, обявиха от ЕК. „Извънредно големите бонуси водят до извънредно големи рискове и данъкоплатците трябва да се намесят. Това обяснява защо е необходимо контролиращо регулиране“, добавят оттам.

Последна актуализация: 16:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още