IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще предизвика ли структурни реформи пониженият рейтинг на Италия?

Последните тревожни сигнали за италианската икономика може да поставят правителството на Енрико Лета под допълнителен натиск

17:10 | 10.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пред премиера Енроко Лета стой сложната задача да изправи италианската икономика на крака. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пред премиера Енроко Лета стой сложната задача да изправи италианската икономика на крака. Снимка: Ройтерс

Понижаването на кредитния рейтинг на Италия трябва да се разглежда от правителството като повик за промяна. Oколо такова мнение се обединяват анкетираните от CNBS анализатори. Експертите все пак остават разделени по въпроса дали новината ще окаже някакво влияние върху бъдещите действия на Рим.

Кредитната агенция S&P намали кредитния рейтинг на третата по сила икономика в еврозоната до BBB от BBB+ във вторник, позовавайки се на слабите икономически перспективи пред страната. Новият рейтинг е две степени над ниво „junk” (неинвестиционен клас).

Агенцията определи перспективата пред страната като "негативна" и обяви, че има голям шанс рейтинга да се преразгледа отново през тази или следващата година. Това провокира спад на основния борсов индекс в страната FTSEMIB с 0,86 на сто до 15 654,00 пункта в следобедната европейска търговия.

"Това е тревожен сигнал за Италия, който може би ще повиши натиска върху правителството", заяви Дерек Халпени, валутен стратег в Bank of Tokyo-Mitsubishi. "Проблемът не са строгите икономии, а структурните реформи – или по-скоро липсата на такива. Това покачва постепенно рисковете в Италия", отбеляза още експертът.

Кристиан Шулц, старши икономист в Berenburg Bank, също заяви, че понижението на рейтинга трябва да даде сигнал на Рим.

"Това понижение може да бъде разглеждано като здравословно предупреждение към Италия", каза той пред CNBC. "Понякога се налага рейтинговите агенции да оказват известен натиск върху правителствата, за да бъде поддържан курса на реформи и икономии", добави още анализаторът.

Други икономисти не са убедени, че Рим ще се вслуша в предупреждението от страна на S&P. Старши анализаторът в CMC markets Майкъл Хюсън определи понижението на рейтинга като "безсмислено".

"Пониженията на рейтингите изгубиха способността си да шокират. Всеки знае, че Испания, Италия, Гърция и Португалия са в тежко положение и че неприлагането на структурни реформи продължава", отбеляза експертът в сряда.

Той добави, че на практика ЕЦБ със своя мехнизми за ликвидна подкрепа (OMT - Outright Monetary Transactions) e попречила на италианското правителство да извърши повече реформи. Схемата за OMT цели да предотврати разпадането на еврозоната. "Това отнема напрежението от периферните правителства да реформират", добави още анализаторът.

S&P е третата агенция, която смъкна рейтинга на Италия през тази година. Fitch и Moody's понижиха оценките си съответно до BBB и Baa2, определяйки също перспективата пред страната като "негативна".

От рейтинговата агенция обявиха също, че очакват италианската икономика да се свие с 1,9% през 2013 г. Предишната прогноза на експертите бе за спад спад в рамките на 1,4 на сто.

Икономистите от Daiwa Capital Markets от своя страна заявиха в сряда, че очакват още по-голям спад на националната икономика през тази година – от 2 на сто.

"Инвеститорите не се нуждаят от рейтингови агенции, за да разберат в колко отчаяно състояние се намира италианската икономика", заяви пък Николас Спиро от Spiro Sovereign Strategy. "Няма нищо ново в последната оценка, направена от S&P. ​​Въпреки всичко това е допълнително потвърждение на сериозността на рецесията в Италия", отбеляза още той.

Крехката правителствена коалиция, водена от министър-председателя Енрико Лета, е под нарастващ натиск да продължи с реформите, започнати от експремиера Марио Монти. Налице е и нарастващо напрежение между партията на Лета и водения от Силвио Берлускони коалиционен партньор „Народ на свободата“, породено от забавените данъчни реформи.

Коментирайки понижението на рейтинга, Лета заяви пред италианската национална телевизия: "Това е доказателство, че ситуацията все още е сложна и че Италия остава под специално наблюдение".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още