IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствената активност в еврозоната продължава да се стабилизира

Спадът на активността, новите поръчки и заетостта в производството забавя темпове и през юни, отчитат от Markit

12:44 | 01.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Производствената активност в еврозоната продължава да се стабилизира

Производственият сектор в еврозоната продължава да се подобрява през юни, сочи окончателната оценка на Markit.

Индексът, който отчита настроенията на мениджърите от производствената сфера, е нараснал до 16-месечен максимум през миналия месец – 48,8 пункта. Това е малко повече спрямо първоначалната оценка на института (48,7 пункта). През май индексът беше на ниво от 48,3 пункта.

Въпреки ръста обаче нивото на индекса остава под ключовата граница от 50%, което продължава да индикира, че производствената активност в еврозоната като цяло продължава да се свива, макар и с по-бавни темпове.

Лек спад се наблюдава при новите поръчки, като темповете на спад са се ускорили в няколко държави, сред които Германия, Франция, Ирландия и Гърция.

Продължава да се свива и заетостта в производствения сектор на еврозоната – вече 17-ти пореден месец. Все пак темповете на спад също се забавят.

От института подчертават, че индексът е отбелязал ръст във всички държави от еврозоната, с изключение на Германия.

Най-силен ръст е отчетен в Испания, където индексът е достигнал 26-месечен връх от 50 пункта. Това означава, че през миналия месец производствената активност в страната се е разширила леко.

Малко над 50 пункта е и индексът в Ирландия, което е 4-месечен максимум. В Италия индексът е достигнал 23-месечен връх от 49,1 пункта, а във Франция – 16-месечен от 48,4 пункта.

От института подчертават, че производственият сектор в еврозоната е продължил да се стабилизира през второто тримесечие, като темповете на спад на новите поръчки и на производството продължават да се забавят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още