IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свърши ли политическата криза в Португалия?

Президентът Анибал Каваку Силва одобри пренаредената управляваща коалиция, но призова за предсрочни избори след изтичането на спасителната програма през 2014 г.

08:50 | 11.07.13 г.
<p>
	Президентът на Португалия Анибал Каваку Силва. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Португалия Анибал Каваку Силва. Снимка: Ройтерс

Президентът на Португалия Анибал Каваку Силва одобри пренаредената управляваща коалиция, с което сложи край на 10-дневната политическа криза в страната, след като двама министри – финансовият и на вътрешните работи, подадоха оставка, предаде АФП.

“Сегашното правителство има всички правомощия за упражняване на своите функции”, коментира президентът в телевизионно обръщение към нацията. Той отхвърли призивите на опозицията за предсрочни избори в страната през тази година. Той обаче призова политическите партии, които подкрепят международната спасителна програма за Португалия, да се споразумеят за график за по-ранен вот след изтичането на спасителния план (края на юни 2014 г.).

Премиерът Педро Пасош Коельо посочи, че одобрението на Каваку Силва засега означава, че правителството е оцеляло.

В основата на политическата криза, която обхвана Португалия, са мерките за икономии, които правителството предприе, както и увеличаването на данъците, договорено с кредиторите на страната.

Спасителната програма беше договорена от социалистическата партия, когато тя беше на власт, но реалното й изпълнение падна върху плещите на сегашната дясноцентристка коалиция, която спечели предсрочните избори през юни 2011 г.

Мерките за строги икономии обаче са основният виновник за задълбочаването на рецесията в Португалия. В резултат на трудностите се изостри и социалното напрежение в страната. За тази година правителството в Лисабон очаква икономиката да се свие с 2,3 на сто, а безработицата да надвиши рекордните 18 процента.

В условията на тази несигурност в понеделник в страната пристигат инспектори на “тройката” кредитори – Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международният валутен фонд (МВФ), които ще оценяват изпълнението на спасителната програма и състоянието на икономиката.

Информационната агенция припомня, че първи подаде оставка финансовият министър Витор Гашпар заради широкото неодобрение на политиките за икономии. Постът му зае Мария Луиш Албукерке, която е поддръжник на курса на икономии. Това ядоса коалиционният партньор на Педро Пасош Коельо – Пауло Порташ, и той подаде оставка от министерския пост.

След дълги преговори премиерът на Португалия успя да убеди Порташ да се върне в коалицията. Той се връща в кабинета като вицепремиер, отговарящ за координиране на икономическите реформи, след като Мария Луиш Албукерке заяви, че ще може да работи с него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още