IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия се изправя пред риск от преструктуриране на дълга

Политическата криза пречи на страната да се върне на пазарите, а дълбоката рецесия и дефицита доведоха до увеличаване на дълговото бреме

21:32 | 10.07.13 г.
Португалия се изправя пред риск от преструктуриране на дълга

Правителството на Португалия успя да укрепи доверието и донякъде успокои облигационните пазари, но политическият хаос може да има трайни последици, пише FT.

Шансовете на Португалия да си върне пълния достъп до пазарите намаляха, а това означава, че страната вероятно ще се нуждае от повече пари от международните й кредитори. Това обаче може да доведе до преструктуриране на дълга.

“За Португалия ще бъде трудно точно сега да се финансира сама”, коментира пред изданието Майлс Брадшоу, портфолио мениджър в Pimco. “Разсрочването на частния дълг се използва във всяка втора програма на “тройката”, допълва той.

Европейските лидери обещаха, че преструктурирането на гръцкия дълг ще остане единствен случай. Неотдавнашните сътресения в Португалия обаче в голяма степен се отразиха на пазарите.

Германия със сигурност няма да предприема каквито и да било действия, за да не наруши спокойствието в навечерието на изборите. Международният валутен фонд (МВФ) също ще действа предпазливо, още повече, че институцията изисква жизнеспособен план за финансиране за 12 месеца напред, за да одобри своя дял от помощта, както и устойчив дълг.

Португалия изглежда уязвима и по двете точки, отбелязва изданието. Освен, че политическата криза е пречка за страната да се върне на пазарите, по-дълбоката от очакваното рецесия и бюджетния дефицит доведоха до увеличаване на дълговото бреме.

МВФ изчислява, че дълговете на Португалия ще достигнат своя връх от 124 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) през следващата година. Много анализатори и инвеститори обаче са още по-песимистични. RBS например прогнозира, че дългът на страната ще се повиши до 134 на сто от БВП през 2015 г. - близо до предишния най-лош сценарий на банката за страната.

Изданието припомня, че МВФ наскоро публикува доклад, в който се посочва, че към преструктуриране на дългове трябва да се пристъпва по-рано, а не да се чака достигането на изключително неустойчиви нива, какъвто е случаят на Гърция. Дългът на страната се очаква да достигне 176% от БВП през настоящата година и да намалее до 124% към 2020 г.

Според анализатори обаче евентуално преструктуриране на португалския дълг би било трудно. Чужди инвеститори държат само около 22% от държавните ценни книжа, а 35% са в местните банки.

Според RBS португалските банки са достатъчно силни, за да устоят на преструктуриране на публичния дълг. Много инвеститори и анализатори обаче смятат този ход за малко вероятен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още