IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия може да не се завърне на пазарите догодина

За това предупреди президентът на страната Анибал Кавако Силва

20:16 | 05.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Португалия може да не се завърне на пазарите догодина

Португалският президент Анибал Кавако Силва предупреди, че страната му може да не е в състояние да се завърне на облигационните пазари през следващата година, както планира, на фона на опасенията, че политическата криза може да се проточи, съобщава CNBC.

Доходността по 10-годишните португалски ДЦК днес спадна отново до 6,8%, от 8% в сряда, след като премиерът Педро Пасош Коелю увери, че може да стабилизира правителството.

Вчера Коелю каза, че е открил формула за запазване на правителството, след като финансовият и външният министри подадоха оставки в рамките на 24 часа. Политическата криза предизвика безпокойство за способността на страната да изпълни фискалните условия по спасителната програма. 

Португалия може да не се завърне на облигационните пазари през 2014 г., дори само заради това, че тройката международни кредитори (ЕК, ЕЦБ и МВФ) не приключат работата си по спасителния пакет, каза президентът.

„Ако страната не се върне на пазарите, инвеститорите ще погледнат на фискалния й прогрес през последните две години като на нещо безсмислено и напразно“, коментира Ишак Сидики, пазарен стратег в ETX Capital.

„Избирателите са против мерките за икономии, които правителството е принуждавано да предприеме, за да спази условията на спасителната помощ. Икономиите си имат своя предел. Преждевременни избори по-късно през годината изглеждат вероятни", смята Дженифър МакКиоун, икономист в Capital Economics

Португалия, която преживява най-голямата си икономическа криза от 70-те години, договори с ЕС и МВФ спасителен пакет на стойност 78 млрд. евро. Международните кредитори трябва да започнат следващия преглед на икономиката на 15 юли, но началото може да бъде отложено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още