IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tекущите сметки на Гърция, Италия, Испания и Португалия се подобряват бързо

По този начин по-важните условия за връщане на еврозоната към състоянието й преди кризата е на път да се изпълнят, посочва Рафаел Ауер

09:02 | 02.06.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Tекущите сметки на Гърция, Италия, Испания и Португалия се подобряват бързо

Според последни проучвания дефицитите по текущите сметки на Гърция, Италия, Испания и Португалия се стопяват с бързи темпове и се доближават до стойности, близки към равновесните. В свой коментар за сайта Voxeu.org Рафаел Ауер, заместник-директор на дирекция „Международна търговия и капиталови пазари“ в Националната банка на Швейцария, показва, че това уравновесяване се извършва с изключително бързи темпове.

В сравнение със средата на 2008 г. четирите страни съкратиха разходите си много по-бързо в сравнение с темповете, наблюдавани по време на периода им на приспособяване. По този начин по-важните условия за връщане на еврозоната към състоянието й преди кризата е на път да се изпълнят. Големите дефицити по текущите сметки на страните от еврозоната, наблюдавани от 2008 г. насам, се отразиха на разходите за единица труд и на разходите в целия валутен съюз като цяло.

Икономиките на страните от еврозоната са разнородни. Това бе причината съюзът да остане уязвим на външни шокове така, както бе през 2007-2009 г. Последвалата дългова криза също доведе до огромни дефицити по текущите сметки на страните. Това пък допринесе за свиването на икономиката и усложнения в банковата система, а оттам – до влошаване на кредитоспособността на гражданите. Дефицитът по текущата сметка е един от основните макроикономически показатели, който описва основните различия в страните-членки на паричния съюз.

Възстановяването на конкурентоспособността в еврозоната се превърна в основна цел на европейските политици. Например, Марио Драги заяви, че бъдещият напредък на Европа изисква от страните-членки да постигнат индивидуална конкурентоспособност с цел след това да се конкурират съвместно в отворената глобална икономика. Въпреки това различното определяне на моделите за образуване на работните заплати и публичните разходи, причиниха дефицити по текущите сметки на страните.

Първоначално се смяташе, че ще е необходимо цяло десетилетие, за да се разреши проблемът с нарастващите дефицити, но впоследствие се оказа, че това може да отнеме много повече време. И наистина, като се вземе предвид липсата на възможност за преразглеждане на нивата на обменните курсове, за външното приспособяване в паричния съюз обикновено се смята, че е бавен и скъп процес.

Състоянието на салдото по текущите сметки на южните страни-членки на еврозоната се подобрява бързо

Последна актуализация: 04:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Добре се "оправят" (ни оправят) !! - всички ще бъдат удушени с обезценени пари !!! -> казва се Обедняване! подготовката ще приключи скоро...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 16
markov
преди 10 години
За мен пък лично е обидно да се четат коментари като добните. От 2008 г. , вече пет години в тези държави затягат коланите, съвсем нормално е да имам някакъв ефект от тези усилия. Макар и да е по малък от предварително очаквания !Ама нали трябва непрекъснато да се плюе по всеки и всичко, продължаваите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 10 години
Брей, че то било лесна работа тази криза! Днеска лягаш с дефицити, утре се събуждаш без! И по татово време така се събуждахме с изпълнени петилетни планове!Вече го приемам като обида към интелекта си да чета подобни статии!А самият процес е нещо подобно на цената на парното у нас - вдига се няколко пъти годишно, защото Топлофикация била пред фалит, а когато хората излязат на улицата, се окаже набързо, че имало мегдан даже да я намаляват... През това време обаче някой надрусал в някоя офшорка няколко милиарда! За европейските мащаби, естествено, става дума за още няколко нули... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 10 години
Дефицитите намаляват до 0 , а дълговете се отлагат с години - нещо не се връзва . Шокът около Кипър и механизма за спасяване на банките сигурно са стимулирали харченето в близките няколко месеца , но едва ли ще има ефект и през следващата година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още