IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tекущите сметки на Гърция, Италия, Испания и Португалия се подобряват бързо

По този начин по-важните условия за връщане на еврозоната към състоянието й преди кризата е на път да се изпълнят, посочва Рафаел Ауер

09:02 | 02.06.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Tекущите сметки на Гърция, Италия, Испания и Португалия се подобряват бързо

На фона на всичко казано дотук си струва да споменем, че бързото балансиране на салдата по текущите сметки се случва и в настоящия момент. В последните години Гърция, Италия, Португалия и Испания са подобрили съществено състоянието на салдото по текущите си сметки. Месечният им дефицит по текущите сметки се увеличи рязко в периода 1998-2008 г., достигайки връх от над 17 млрд. евро за месец при 240 млрд. евро за година. От тогава тенденцията се обърна. През третото тримесечие на 2012 г. средните сезонно изгладени данни общо за четирите страни показват по-малко от 2 млрд. евро дефицит на месец при 24 млрд. евро на годишна база.

Тези тенденции предполагат, че Гърция, Италия, Португалия и Испания са били подложени на трансформиране на разходи за 180 милиарда евро годишно, което представлява значителна част от общото им потребление.

Стабилизирането на състоянието по текущите сметки се случи с бързи темпове, като дори се увеличава постоянно и за последните 6 месеца се характеризират с относително устойчив тренд. Гърция, Италия, Португалия и Испания постигнаха устойчиво възстановяване на външната търговия.

Нека да хвърлим поглед и върху развитието на процентното съотношение на баланса по текущата сметка към БВП. Дефицита по текущата сметка на Италия е най-малък, варирайки от 2 до 4% от БВП от 2008 г. до 2011 г. Страната не е изпитвала нужда от ребалансиране на дефицита, но през юли 2012 г. салдото е нула.

Месечният дефицит по текущата сметка на Испания достига своя връх през 2008 г. - 10% от БВП. Постепенно през 2009 г. достигна до 5%. През третото тримесечие на 2012 г. сезонно изгладените данни показват относително съотношение дефицит по текущата сметка/БВП по-ниско от 1%, достигайки положителни стойности през октомври.

Дефицитът по текущата сметка на Португалия за месец превиши 10% от БВП най-вече през 2008 г. и 2009 г. След това постепенно се възстанови. Сезонно изгладените данни през третото тримесечие на 2012 г. показват стойности по-малки от 2%.

Размерът и скоростта на подобрението на салдата по текущите сметки на четирите страни са индикатор за подобрение и на основните макроикономически показатели в състоянието на дълбока рецесия. Ако средната скорост на сближаване преобладава, то не е изключено в близко бъдеще да се генерира излишък по текущите сметки на тези страни. Всъщност скоростта, с която се балансира салдото по текуща сметка на южните страни от еврозоната е много по-голяма в сравнение с типичното ниво на балансиране, предхождано от периоди на големи дефицити.

Разбира се тези тенденции трябва да се тълкуват с особено внимание, тъй като все още не е ясно дали намаляването на дефицита по текущата сметка е индикатор за направените съкращения на частните и публичните разходи или дали може да послужи за измерител за конкурентоспособността на тези страни.

От важно значение за еврозоната ще бъде постигането на успех в дългосрочен план, но само след колективни усилия за ограничаване на външните дисбаланси. Можем да направим извода, че Гърция, Италия, Португалия и Испания са близо до постигането на баланс по текущите им сметки.

Изследваните тенденции са индикатор за това, че дълговата криза в Европа е на път да приключи. Няма доказателства обаче, че институционалната структура на Европейския паричен съюз ще доведе до по-дълбоки дефицити.

Процесът на балансиране трябва да се разглежда през призмата на настоящата дискусия относно произхода и последствията от големите дефицити на TARGET-2 в рамките на еврозоната. Предоставянето на ликвидност на централните банки се прави под претекст, че ще предотврати „внезапното спиране“ и че капиталите, които финансираха дефицитите по текущите сметки преди началото на финансовата криза през 2007 г., ще се преобразуват частично.

Имайки предвид, че дефицитите по текущата сметка бързо намаляват, балансите на TARGET-2 ще бъдат редуцирани едва когато частните капитали се насочат към южните страни от еврозоната. Посредством сигналите, които излъчват колебливите финансови пазари днес, инвеститорите виждат, че това може да се случи в близкото бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Добре се "оправят" (ни оправят) !! - всички ще бъдат удушени с обезценени пари !!! -> казва се Обедняване! подготовката ще приключи скоро...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 16
markov
преди 10 години
За мен пък лично е обидно да се четат коментари като добните. От 2008 г. , вече пет години в тези държави затягат коланите, съвсем нормално е да имам някакъв ефект от тези усилия. Макар и да е по малък от предварително очаквания !Ама нали трябва непрекъснато да се плюе по всеки и всичко, продължаваите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 10 години
Брей, че то било лесна работа тази криза! Днеска лягаш с дефицити, утре се събуждаш без! И по татово време така се събуждахме с изпълнени петилетни планове!Вече го приемам като обида към интелекта си да чета подобни статии!А самият процес е нещо подобно на цената на парното у нас - вдига се няколко пъти годишно, защото Топлофикация била пред фалит, а когато хората излязат на улицата, се окаже набързо, че имало мегдан даже да я намаляват... През това време обаче някой надрусал в някоя офшорка няколко милиарда! За европейските мащаби, естествено, става дума за още няколко нули... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 10 години
Дефицитите намаляват до 0 , а дълговете се отлагат с години - нещо не се връзва . Шокът около Кипър и механизма за спасяване на банките сигурно са стимулирали харченето в близките няколко месеца , но едва ли ще има ефект и през следващата година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още