IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките в Европа планират да заобиколят новите изисквания за бонусите

Четири от всеки пет банки планират да увеличат базовите заплати и да предложат други материални стимули за служителите

10:12 | 18.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Банките в Европа планират да заобиколят новите изисквания за бонусите

Четири от всеки пет банки в Европа планират да повишат базовите заплати, за да заобиколят въведените с еврозаконодателството тавани на бонусите, сочат данните от проучване на Mercer, цитирани от FT.

Изданието припомня, че от следващата година бонусите за банкерите с основна годишна заплата над 500 хил. евро не трябва да надвишават два пъти нейния размер. Най-засегнати от мярката са банките в Лондон.

Според оценка на европейския регулатор финансовите институции на Острова трябва да увеличат основните възнаграждения на засегнатите служители с не по-малко от 400 млн. евро, за да не се наложи да променят заплащането им.

Европейските законодатели ограничиха размера на бонусите за банкерите, защото ги възприемат като една от причините за финансовата криза през 2008 г., тъй като заради парите много банкери са поемали прекомерни рискове.

Близо 80 на сто от финансовите институции, участвали в проучването, заявяват, че възнамеряват да повишат основните заплати на засегнатите от мярката служители, сочат резултатите от изследването.

Почти 60 на сто от анкетираните съобщават, че планират да заобиколят правилата, като предложат и други “подсладители”, като например жилища и служебни автомобили.

Над 40 на сто от банките пък смятат да отложат изплащането на бонусите за по-дълъг период от стандартния, което ще им позволи да дадат малко по-високи допълнителни възнаграждения – до 2,5 пъти основната годишна заплата.

В доклада се посочва, че ръководствата на банките обмислят най-различни начини да променят структурата на заплащането съгласно новите правила. Бордовете освен това са притеснени, че ще има отлив на качествени служители към банки в други държави, където няма подобни ограничения в заплащането, посочват експертите.

Вики Елиът, старши партньор в Mercer, предупреждава, че ограниченията за бонусите ще отслабят връзката между производителността и заплащането, като това работи в ущърб на принципите, които регулаторите се опитват да наложат.

В документа се дава пример и с Barclays. Банката ще трябва да удвои основната заплата и надбавките за пенсия на финансовия директор, за да се съобрази с новите изисквания и същевременно да запази заплащането непроменено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още