IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобиха UBS с 885 млн. долара в САЩ заради измами с ипотечни облигации

Щатският регулатор се стреми да възстанови загубите от ипотечни облигации, продадени на Fannie Mae и Freddie Mac

11:22 | 26.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Глобиха UBS с 885 млн. долара в САЩ заради измами с ипотечни облигации

Щатски регулаторен орган обяви в четвъртък, че е постигнал споразумение с UBS за глоба в размер на 885 млн. долара. Швейцарската финансова компания бе призната за виновна по обвинение за нерегламентирана продажба на ипотечни облигации на Fannie Mae и Freddie Mac малко преди спукването на имотния балон в САЩ, предава Ройтерс.

Съгласно условията по споразумението с Федералната агенция за жилищно финансиране (FHFA), UBS трябва да 415 млн. долара за Fannie Mae и 470 млн. долара за Freddie Mac като компенсация за продажбата на ценни книжа на дружествата между 2004 и 2007 г. Швейцарският гигант не призна нито едно от обвиненията, които бяха предявени в хода на делото. От компанията съобщиха в понеделник, че са постигнали принципно споразумение с FHFA.

Американското правителство пое контрола над Fannie Mae и Freddie Mac в разгара на финансовата криза през 2008 г., след като кризата заплаши тяхната платежоспособност. До момента компаниите са получили близо 187,5 млрд. долара помощ от данъкоплатците.

UBS е само една от 18-те банки, които FHFA преследва от 2011 г. по обвинения за нерегламентирана търговия с ценни книжа по време на финансовата криза. Регулаторът се стреми да възстанови загубите от ипотечни облигации, продадени на Fannie Mae и Freddie Mac, които биха могли да доведат до възстановяване на милиарди долари.

Други две големи американски компании – Citigroup и General Electric, вече постигнаха договорки с FHFA. Сумите по споразуменията обаче не бяха оповестени публично.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още