IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конфедерацията на британската индустрия вдигна прогнозата си за растежа

CBI очаква ръст от 1,2% през тази и 2,3% през следващата година, като нивото на безработицата ще се колебае около средното

11:08 | 20.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Британският премиер Дейвид Камерън изнася реч на конференция, организирана от CBI.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Британският премиер Дейвид Камерън изнася реч на конференция, организирана от CBI. Снимка: Ройтерс

Конфедерацията на британската индустрия (The Confederation of British Industry, или CBI), една от най-големите работодателски организации във Великобритания, повиши прогнозата си за растеж на икономиката на страната за тази и за следващата година след по-добри от очакваните макроикономически данни. Все пак Конфедерацията предупреди, че нивото на безработицата ще се колебае около средното, предава CNBC.

CBI ревизира прогнозата си за растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната за 2013 г. до 1,2%, след като секторите на услугите, строителството и производството показаха признаци на съживяване. През май тази година Конфедерацията даде оценка за ръст от 1% на годишна база.

За 2014 г. CBI очаква икономиката да набере скорост и да отбележи ръст от 2,3 на сто на годишна база. Първоначалната й оценка бе за икономически растеж от 2%. По-оптимистичната оценка CBI дължи на прогнозата си за повишаване на разполагаемия доход на домакинствата, а инвестициите на предприятията и инвестициите в сектора на недвижимите имоти се очаква да подкрепят вътрешното търсене.

Ревизията в оценката на CBI идва и след тази на Английската централна банка (АЦБ), която също очаква британската икономика да се възстанови по-бързо от очакваното. Последните данни за БВП на Острова показват, че за второто тримесечие на 2013 г. икономиката расте с 0,6% - двойно повече в сравнение с ръста в началото на годината.

„Икономиката започна да набира скорост. Доверието сред потребителите и предприятията също се покачва, но все още е в своята начална фаза“, коментира изпълнителният директор на CBI Джон Кридланд.

„Искаме да видим икономиката в пълния й разцвет, с по-благоприятна среда за правене на бизнес и търговия, преди да наречем икономическия растеж устойчив. Надяваме се, че икономиката ще започне да набира скорост през следващата година, когато и еврозоната ще отчете ръст.“, коментира още той.

CBI прогнозира, че, докато нивото на безработица остане под 7,8% през 2013 г. и падне до 7,6% през 2014, то и след 2014 г. основният лихвен процент на АЦБ ще остане нисък.

По-рано този месец гуверньорът на АЦБ Марк Карни заяви, че лихвените проценти ще останат ниски поне докато безработица в Англия не спадне до 7 на сто. Според него това едва ли ще се случи в близките три години.

„Очакваме безработицата да се колебае около средните си стойности, броят на работните часове да се увеличава и производителността на труда да се подобрява. Ето защо считаме, че лихвените проценти ще останат без промяна и след 2014 г.“, се казва още в доклада на CBI.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още