IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ: Умереното покачване на дългосрочните лихви не е заплаха за банките

Кредитополучателите ще бъдат по-изложени на увеличение на лихвените проценти с покачване на равнището на дълга, смятат от английската централна банка

15:36 | 25.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
АЦБ: Умереното покачване на дългосрочните лихви не е заплаха за банките

Едно умерено нарастване на дългосрочните лихвени проценти не представлява непосредствена заплаха за големите банки и застрахователните компании. Това стана ясно от публикуваното в сряда становище на Английската централна банка (АЦБ), цитирано от WBP Online.

Въпреки това от Комитета по финансовата политика (КФП) към АЦБ заявиха, че кредитополучателите ще бъдат изложени на по-голяма възможност от увеличение на лихвените проценти с покачване на равнището на дълга. Някои посредници пък са изложени на риск от промените на кредитните спредове.

АЦБ обяви през август, че ще запази рекордно ниските си лихвени проценти, докато безработицата в страната не спадне поне до 7%. По прогнози на централната банка това няма да се случи до средата на 2016 г.

Докладът на КФП показа също, че финансовите надзорни органи на централната банка са били заети с анализиране на британския жилищен пазар. Търсенето в сектора се е ускорило от началото на 2013 г. вследствие на взаимните политики, реализирани от АЦБ и Министерството на финансите.

Одобрените ипотечни заеми през юли са с 30% повече спрямо година по-рано, докато средните цени на жилищата през август са нараснали с 5 на сто на годишна база. Растеж в пазарните стойностите се наблюдава не само в мегаполиса Лондон, но и в повечето региони на страната.

Независимо от това от КФН заявиха, че дейността на жилищния и кредитния пазар остава под историческите средни стойности. От комисията потвърдиха, че ще бъдат бдителни за потенциални нововъзникващите уязвимости.

Що се отнася до успокоението на инфлацията, от централната банка смятат, че индикаторът ще бъде с около 0,5 процентни пункта над целевото ниво от 2 на сто през следващите 18 до 24 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още