IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлускони получи забрана да заема публични длъжности за срок от 2 години

Присъдата няма да има незабавен ефект, като бившият премиер очаква решението за експулсирането му от Сената

15:36 | 19.10.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Берлускони получи забрана да заема публични длъжности за срок от 2 години

Силвио Берлускони няма да може да заема публични длъжности в продължение на 2 години, постанови градският съд в Милано. Причината е присъдата за данъчни измами, която получи по-рано бившия премиер на Италия, съобщава CNBC.

Тъй като Берлускони е сенатор, решението на съда няма да има незабавен ефект. Експулсирането му от Сената ще зависи от отделно гласуване в горната камара на парламента, което се очаква да се проведе през ноември.

Адвокатите на Берлускони, които се очаква да обжалват решението пред Върховния съд, поискаха забрана за срок от една година – минималното наказание по закон, което се прилага в подобни случай в Милано. Максималното наказание пък е три години.

През октомври 2012 г. италианският политик и медиен магнат получи присъда от 4 години затвор заради данъчни измами в телевизионната му империя Mediaset. Върховният съд на Италия окончателно потвърди наказанието на 1 август. Първоначалната съдебно решение бе заменено с една година. Ако Сенатът приеме решението, Берлускони ще прекара наказанието си под домашен арест, или извършвайки общественополезен труд.

В решението си от 1 август Върховният съд потвърди присъдата, но изиска по-нататъшно съдебно разглеждане на забрана за заемане на публични длъжности, наложена за същото провинение.

Евентуалната загуба на място в Сената би лишила Берлускони от имунитет. Бившият министър-председател е следствен и по редица други дела, в това число и за интимни отношения с малолетно момиче.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Услужливо го "наказват" показно - да избегне маймунското възмездие... - но няма да може да го избегне... каквото и да му обещават сега по-горните! Възмездието за направеното от него за подопечните маймуни не е започнало още...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още