fallback

Saxo Bank допуска икономически катаклизми през 2014 г.

25 години след падането на Берлинската стена ЕС е опасно близо до проваления експеримент Съветски съюз, предупреждава датската банка

11:39 | 17.12.13 г. 32
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Политически сътресения в Европа, спад в цената на петрола до 80 долара за барел, дефлация в САЩ и спукване на технологичния балон. Това са само част от традиционните "екстремни" прогнози на Saxo Bank за 2014 г.

Декември може и да е известен като "мъртъв сезон" за пазарите, но инвестиционният посредник раздвижи новините със определяните от мнозина като "скандални" прогнози за следващата година, пише CNBC.

Saxo Bank признава, че "вероятността всяко едно от предсказанията да се сбъдне е ниска", но придружава очакванията си с оценката, че те "се основават на възможна серия от пазарни и политически събития".

В публикуван във вторник доклад главният икономист на Saxo Bank Стийн Якобсен обяви, че тревожната тенденция на слабите потребителските цени в еврозоната ще продължи, което ще постави под натиск и растежа. Това ще доведе до формиране на работна група към Европейската комисия, която ще се фокусира върху въвеждането на допълнителни данъци за всеки гражданин със спестявания от над 100 000 евро.

"В момента ЕС е преминал пълен кръг обратно към модела на Съветския съюз", отбеляза Якобсен. "Това ще бъде последната стъпка към една тоталитарна европейска държава и най-ниската точка за индивидуалните и имуществените права", допълни той.

Въпреки че прогнозите на Якобсен може и да изглеждат крайни, те не са лишени от основание. През април икономическите съветници на германския канцлер Ангела Меркел посочиха възможността заможните домакинства да плащат за покриване на всички бъдещи спасителни планове в рамките на еврозоната. Това бе последвано от митинг от 40 000 души през септември, който призова за въвеждане на данъци върху имуществото и финансовите транзакции.

"25 години след падането на Берлинската стена ние сме в опасна близост до проваления експеримент, известен като Съветски съюз", посочи още анализаторът.

Сред екстремните прогнози на Saxo Bank са още нулев растеж в Германия, липса на глобално увеличение на заплатите и дефлация. Те също така очакват резки спадове на технологичните акции, като Amazon, Netflix, Twitter, Pandora Media и Yelp, както и свръхпредлагане на петролните пазари.

По думите на Якобсен политическите вълнения в Европа, които продължават да бъдат на челните позиции по медиите, ще се разразят с още по-голяма сила през май по време на европейските избори.

Мрачната оценка на перспективите пред Европа е в противоречие с публикуваните наскоро основни данни. Статистиката показа, че през второто тримесечие еврозоната най-накрая е успяла да излезе от рецесията.

"Анализът не е писан да бъде песимистичен. Поглеждайки назад в историята обаче промените винаги идват като резултат от задълбочените неуспехи на старите начини на правене на нещата", посочва главният икономист на Saxo Bank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:19 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още