IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите икономико-политически реалности в Германия

Социалдемократическата партия получи два от най-важните за бизнеса министерски постове

16:17 | 16.12.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Габриел ще задава тона в икономическата политика на Германия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Габриел ще задава тона в икономическата политика на Германия. Снимка: Ройтерс

В новото федерално правителство германската социалдемократическа партия се превърна в истинска икономическа мощ. Социалдемократите си осигуриха отговорността за политически области, които ще са от решаващо значение за благото на цяла Германия като място за бизнес.

Лидерът на партията Зигмар Габриел ще отговаря в качеството си на министър на икономиката за гигантския проект за енергийния преход, бившият генерален секретар Андреа Налес ще е министър на труда и социалните въпроси. Така двамата не само ще управляват огромни бюджети, но от тях до голяма степен ще зависи дали подемът в Германия ще продължи или ще се спъне, например чрез нови спирачки за заетост или антибизнес решения в областта на енергийната политика, пише в свой анализ германският икономически всекидневник Handelsblatt.

С огромно притеснение бизнесът гледа към нарастващата мощ на на социалистите. Три месеца след изборите Германия наистина най-накрая има способно на ефективни решения правителство, заяви председателят на Федералната асоциация на малките и средните предприятия Марио Оховен пред Handelsblatt Online. "При разпределението на постовете обаче се появява въпросът за това, кой в голямата коалиция е готвачът, и кой – сервитьорът". 

С Габриел като суперминистър на икономиката и енергетиката и Налес начело на Министерството на труда и социалните въпроси изгубилата изборите SPD има две ключови министерства. "Това ще е доста скъпо за икономиката", заяви Оховен. Той разкритикува също така, че реформата на Закона за възобновяемите енергийни източници, сърцето на енергийната революция, беше отложена до Великден. Увеличението на цените на електроенергия затова ще продължава с неотслабваща сила. В същото време милиардни разходи ще бъдат поети от предприятията и гражданите, твърди Оховен.

Колко сериозно Габриел приема предупрежденията на бизнеса, ще покажат следващите няколко седмици. Все още не е ясно за какви промени в сектора ще настоява министърът в областта на енергетиката и индустрията предвид кризата в еврозоната. Все пак Габриел ще има възможност през следващите дни да се позиционира доста ясно.

Последна актуализация: 01:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Щом имат Айдън за нов министър на имиграцият, значи пътя им е предопределен по различен начин от тези дето си мислят, че определят "нещо" в ЕС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 3
SSIW
преди 10 години
"С огромно притеснение бизнесът гледа към нарастващата мощ на социалистите."-----------------------------Толкова живо си представих описаната картина, та чак и мен ме побиха тръпки .... брррр
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
Fiscalist
преди 10 години
Оядено прасенце, истински социалист!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
Fiscalist
преди 10 години
Оядено прасенце, истински социалист!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още