IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите икономико-политически реалности в Германия

Социалдемократическата партия получи два от най-важните за бизнеса министерски постове

16:17 | 16.12.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Габриел ще задава тона в икономическата политика на Германия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Габриел ще задава тона в икономическата политика на Германия. Снимка: Ройтерс

И това изглежда доста вероятно, ако бъдещият министър сега изрази скептицизма си относно Закона за възобновяемите енергийни източници, който допреди няколко години считаше за недосегаем. „Законът бе мъдър, когато зелените енергии бяха една ниша. Сега той се превръща в пречка за тяхното бъдеще", казва Габриел днес. Фундаменталната реформа ще бъде една от основните му задачи. По Великден трябва да бъдат положени основите. Това включва намаляване на преференциалните тарифи. Габриел ще трябва да надделее срещу мощните лобистки групи в сектора на възобновяемата енергия.

Същевременно лидерът на социалистите се позиционира в последните месеци и години много ясно по отношение на европейската финансова криза. Той отдавна се застъпва за въвеждането на еврооблигации. Страдащите от кризата страни трябва да се възползват от общи облигации, издадени от страни със значително по-добри кредитни рейтинги. По време на преговорите за коалиция Габриел се сбогува с тази идея, но с голяма неохота.

За сметка на това Габриел не се отказа от своите искания за по-силна регулация на финансовите пазари.  „Справедливо е, защото именно безотговорни спекулации на финансовите пазари са причинили голяма част от дълга. Досега само малките хора и средната класа са плащали за това", казва лидерът на социалистите.

Едва наскоро Габриел разпозна средната класа като нуждаеща се от опазване или достойна за подкрепа. "Средната класа и средностатистическите служители поемат все повече и повече. А тези, които имат голям капитал и доход, поемат по-малко тежест", казва Габриел. Затова по думите му средните предприемачи и семейни предприятия следва да бъдат облекчени.

"Габриел не съответства на пръв поглед на популярната представа за министър на икономиката. Но на него не му липсва самоувереност и изобретателност. Тази комбинация не бива задължително да е лоша за нас", казва дългогодишен ветеран в министерството. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Щом имат Айдън за нов министър на имиграцият, значи пътя им е предопределен по различен начин от тези дето си мислят, че определят "нещо" в ЕС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 3
SSIW
преди 10 години
"С огромно притеснение бизнесът гледа към нарастващата мощ на социалистите."-----------------------------Толкова живо си представих описаната картина, та чак и мен ме побиха тръпки .... брррр
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
Fiscalist
преди 10 години
Оядено прасенце, истински социалист!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
Fiscalist
преди 10 години
Оядено прасенце, истински социалист!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още