IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Saxo Bank допуска икономически катаклизми през 2014 г.

25 години след падането на Берлинската стена ЕС е опасно близо до проваления експеримент Съветски съюз, предупреждава датската банка

11:39 | 17.12.13 г. 32
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Saxo Bank допуска икономически катаклизми през 2014 г.

Политически сътресения в Европа, спад в цената на петрола до 80 долара за барел, дефлация в САЩ и спукване на технологичния балон. Това са само част от традиционните "екстремни" прогнози на Saxo Bank за 2014 г.

Декември може и да е известен като "мъртъв сезон" за пазарите, но инвестиционният посредник раздвижи новините със определяните от мнозина като "скандални" прогнози за следващата година, пише CNBC.

Saxo Bank признава, че "вероятността всяко едно от предсказанията да се сбъдне е ниска", но придружава очакванията си с оценката, че те "се основават на възможна серия от пазарни и политически събития".

В публикуван във вторник доклад главният икономист на Saxo Bank Стийн Якобсен обяви, че тревожната тенденция на слабите потребителските цени в еврозоната ще продължи, което ще постави под натиск и растежа. Това ще доведе до формиране на работна група към Европейската комисия, която ще се фокусира върху въвеждането на допълнителни данъци за всеки гражданин със спестявания от над 100 000 евро.

"В момента ЕС е преминал пълен кръг обратно към модела на Съветския съюз", отбеляза Якобсен. "Това ще бъде последната стъпка към една тоталитарна европейска държава и най-ниската точка за индивидуалните и имуществените права", допълни той.

Въпреки че прогнозите на Якобсен може и да изглеждат крайни, те не са лишени от основание. През април икономическите съветници на германския канцлер Ангела Меркел посочиха възможността заможните домакинства да плащат за покриване на всички бъдещи спасителни планове в рамките на еврозоната. Това бе последвано от митинг от 40 000 души през септември, който призова за въвеждане на данъци върху имуществото и финансовите транзакции.

"25 години след падането на Берлинската стена ние сме в опасна близост до проваления експеримент, известен като Съветски съюз", посочи още анализаторът.

Сред екстремните прогнози на Saxo Bank са още нулев растеж в Германия, липса на глобално увеличение на заплатите и дефлация. Те също така очакват резки спадове на технологичните акции, като Amazon, Netflix, Twitter, Pandora Media и Yelp, както и свръхпредлагане на петролните пазари.

По думите на Якобсен политическите вълнения в Европа, които продължават да бъдат на челните позиции по медиите, ще се разразят с още по-голяма сила през май по време на европейските избори.

Мрачната оценка на перспективите пред Европа е в противоречие с публикуваните наскоро основни данни. Статистиката показа, че през второто тримесечие еврозоната най-накрая е успяла да излезе от рецесията.

"Анализът не е писан да бъде песимистичен. Поглеждайки назад в историята обаче промените винаги идват като резултат от задълбочените неуспехи на старите начини на правене на нещата", посочва главният икономист на Saxo Bank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

32
rate up comment 5 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 10 години
Абе честно казано, не е голяма загуба за по-умната част от четящите. За контингента, който може да сложи плюсове точно в този форум точно на мнения, в които от крайни противоречия съдържанието отлита до откровени глупости може пък и да е загуба... хаха!Ако аз бях това, за което ме описваш, а ти - моя противоположност, сиреч - умен и образован, щеше да знаеш, че парите не са функция на тоталитарната власт, а са АТРИБУТ, неизменно свойство на ВСЯКА власт!Първата стъпка на всяка власт е декрет за нейното конституиране и втора - сечене или печатане на свои пари! Това го разбирай от Финикия та до ден днешен!Просто понякога не е достатъчно да се изонодеш с антикомунистически патос, за да станеш нещо прилично на образован и интелигентен коментатор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
при него явно условието "да Е мизантроп" е задължително ;)))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 4 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
"при тоталитаризнма, парите стават функция на властта." - ще си позволя да коментирам субективното определение което си изпуснал: - ако ти разделяш света по субективно възптиеманите от теб красоти спрямо желанията и харесванията си, то това е изцяло твой Субективен проблем, който обаче ще те кара да си мислиш че света се дели по тази красота само субективно И на зони!... та следователно никога няма да разбереш, че НЕ САМО при тоталитаризнма, парите СА функция на властта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 1
Internet
преди 10 години
Тези не се умориха - всяка година по това време апокалиптични прогнози и нищо вярно на края. Писна ми от техните заключения.....Но луд умора няма.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 0
toto
преди 10 години
Саксофоните съвсем изтрещяха. След като играха срещу българския лев и Загубиха! Сега ще разпадат еврото.. студа и водката не прощават!Европейския съюз ич не им пука за икономиките (само), идеята е друга и проблемите ще се решат по един или "друг" начин. Примера с Кипър трябва много да ви говори!!! Оставете какво си плямпат икономистчетата, играта е много по-дебела :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 8 rate down comment 3
misanthrope
преди 10 години
Мисля да спра да отговарям на простаци. Кога съм живял аз, ти не знаеш. Кога си живял ти е видно от комунистическите ти убеждения и скритата носталгия по онова време в постовете ти.Никога в мой пост няма да срещнеш *** или гербераст. Това е присъщо на хора с твоето възпитание. Тук става дума за силата на парите и силата на властта и кое от двете е по-важно. За да можеш да схванеш по-лесно, ще ти кажа тезата си в прав текст - и двете са важни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 10 години
За да си мизантроп не е задължително да си ***, нали? хахаха!Остави го бай Станиш и тези с куфарчетата! Ти нищо не знаеш за тях, само нещо си чувал и си решил, че е верно!Аз искам да те питам нещо по-сериозно: кой мислиш, че бута САЩ и ЕС към централизирана икономика и силна преразпределителна функция на държавата? Някакви ***, некакви социалисти, или най-големите представители на световния капитализъм - мегабанките и мегакорпорациите?Само на този въпрос ми отговори, не ми обяснявай за едно време, в което аз съм живял, а ти не... хехе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 7 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
Както вече написах, при тоталитаризнма, парите стават функция на властта. Но дойде 10ти и бай Станиш жулеше безалкохолно в гаражчето. Ха ха :)А тия, дето бяха мислили за дребнотемието и носеха куфарчетата, не са слезли от мерцедесите, купиха си лични просто
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 9 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 10 години
След 10-ти вождовете слязоха от мерцедесите и беше възможно да ги срещаш и по улицаъа. В моята махала редовно срещах Добри Джуров и Станиш Бонев. С бай Станиш се заговаряхме понякога в едно гаражче за бира и безалкохолни. Той много се смееше на локумите за откраднатите милиони и за несметните богатства на висшия партиен елит - ЦК и политбюро. Той викаше: "За какво да крада бе, момче, като всичко ми се носеше! Апартамент - държавен, вила - държавна, кола - държавна, обзавеждане - държавно, хладилника ми всеки ден се зарежда от УБО - за какво са ми пари? От мене се искаше всеки ден да съм на работа и да ръководя ресора си в ЦК! Нямах време за подобни дребнотемия като пазаруване, беше ни забранено да имаме материални проблеми!" хаха!За пари се боричкат дребните въшки. Големите играчи имат много повече - това, което осигурява парите за системата - властта!Но властта сама по себе си може и без пари - ако е достатъчно силна и повсеместна, може напр. да наложи система на натурално стопанств
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още