fallback

Забраняват търговията за собствена сметка на водещите европейски банки от 2018 г.?

Забраната ще важи за системно важните банки на глобално ниво, но ще може да се разпростира и върху по-малки кредитори при нужда, разкрива Bloomberg

22:40 | 16.01.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Най-големите банки в ЕС ще се изправят пред тясно дефинирана забрана за търговия за собствена сметка от 2018 г., според предварителни планове на еврокомисаря за финансовите услуги Мишел Барние, съобщава Bloomberg.

Дотогава регулаторите ще трябва да преценят дали някои банка трябва да отделят търговските си дейности в отделни поделения, сочи документ, до който информационната агенция е получила достъп.

Забраната ще важи за системно важните банки на глобално ниво, или ако кредиторите надвишават определени финансови показатели. Проектът на ЕС също включва мерки за повишаване на прозрачността на финансовите транзакции, включително репо сделките.   Барние обеща да предложи правила за банковите структури преди края на мандата си по-късно през годината. Французинът настоява за мерки на европейско ниво в отговор на инициативите в ЕС и САЩ, където миналата година регулаторите одобриха подобна забрана, известна като правилото Волкър.

Барние възнамерява да разкрие плана си до края на месеца, според неговата говорителка. Предложенията трябва да бъдат одобрени от ЕП и националните правителства преди да се превърнат в закон.

По данни на ЕК, посочени в документа, забраната ще обхване 29 банки, но регулаторите ще могат да я разпростират и върху по-малки кредитори, ако се прецени, че това е необходимо от съображения за финансова стабилност. Посочените банки няма да могат да инвестират в хедж фондове или в институции, които управляват такива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:56 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още