IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел може да облекчи финансовите реформи в банковия сектор

В проект за предложение на ЕК големите европейски банки не са принудени автоматично да разделят кредитните операции от рисковата търговия

11:10 | 06.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Брюксел може да облекчи финансовите реформи в банковия сектор

Брюксел е на път да облекчи финансовите реформи, така че големите европейски банки да не са принудени автоматично да разделят кредитните операции от рисковата търговия, пише Financial Times.

В проект за предложение на Европейската комисия, до което вестникът се е добрал, разделянето вече не е задължително, разходите и ограниченията ще са по-малки от първоначално предвижданите, а националните регулатори ще получат повече свобода в прилагнето на реформите. 

ЕК също така добавя своя „тясно дефинирана“ версия на правилото Волкър, което забранява търговията на банките за собствена сметка. Забраната се отнася за 30 големи банки, независимо от това дали са отделили дейността по привличане на депозити.

Предложенията са следствие от доклада Лииканен от 2012 г. относно структурата на банките. Те са завършекът на реформите на ЕС в сектора от кризата през 2008 г. насам, които вдигнаха капиталовите стандарти, въведоха общи правила за ликвидиране на банки и създадоха Банков съюз в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още