IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите европейски банки ще пострадат най-силно от реформите в сектора

Доклад, поръчан от Брюксел, препоръчва разделяне на инвестиционното от търговското банкиране

12:41 | 03.10.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Европейският финансов комисар Мишел Барние. <em>Снимка: Ройтерс.</em></p>

Европейският финансов комисар Мишел Барние. Снимка: Ройтерс.

Повече от дузина от най-големите европейски банки ще трябва да преструктурират бизнеса си и да преглътнат извънредни разходи, ако препоръките на последния доклад на ЕС бъдат приложени, пише Financial Times. 

Банки като Deutsche Bank, Barclays и BNP Paribas ще бъдат засегнати най-сериозно. Реформите могат да се окажат особено болезнени във Великобритания.

Във вторник европейските банкери приеха със смесени чувства заключенията на поръчания от Брюксел доклада, изготвен от Ерки Ликанен, управител на Финландската централна банка. 

„Това доста категорично ще сегментира бизнеса ни“, коментира високопоставен представител на голяма европейска банка.

Докладът препоръчва преструктуриране на големите европейски банки и ограничаване на търговията за собствена сметка, подобно на правилото Волкър в САЩ и реформите Викър във Великобритания, които разделят банкирането на дребно от инвестиционното банкиране.

Освен отделянето на банковите операции докладът съдържа и други предложения, целящи да защитят данъкоплатците, включително мерки за ограничаване на бонусите и по-строги критерии при оценката на риска при отпускане на ипотечни кредити.

Вниманието на всички сега е насочено към Мишел Барние, европейският финансов комисар, който ще има последната дума при интегрирането на идеите на Ликанен в европейското законодателство.

За успокоение на банкерите Барние изтъква, че докладът на Ликанен е „изцяло независим“ и ще бъде подложен на задълбочен анализ. „Не ме питайте днес, какъв ще е резултатът от дългия процес на консултации“, допълва той.

Въпреки това според анализатори, запознати със ситуацията, консултациите, които се очаква да продължат 6 седмици, може да означават, че директивата ще бъде приложена след 15 месеца. „Барние е твърдо за подобни реформи и има подкрепата на редица европейски правителства“, коментира един от тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Да ги оплачеш банкерите, дайте касичката да събираме стотинки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още