IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забраняват търговията за собствена сметка на водещите европейски банки от 2018 г.?

Забраната ще важи за системно важните банки на глобално ниво, но ще може да се разпростира и върху по-малки кредитори при нужда, разкрива Bloomberg

22:40 | 16.01.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Забраняват търговията за собствена сметка на водещите европейски банки от 2018 г.?

Най-големите банки в ЕС ще се изправят пред тясно дефинирана забрана за търговия за собствена сметка от 2018 г., според предварителни планове на еврокомисаря за финансовите услуги Мишел Барние, съобщава Bloomberg.

Дотогава регулаторите ще трябва да преценят дали някои банка трябва да отделят търговските си дейности в отделни поделения, сочи документ, до който информационната агенция е получила достъп.

Забраната ще важи за системно важните банки на глобално ниво, или ако кредиторите надвишават определени финансови показатели. Проектът на ЕС също включва мерки за повишаване на прозрачността на финансовите транзакции, включително репо сделките.  

Барние обеща да предложи правила за банковите структури преди края на мандата си по-късно през годината. Французинът настоява за мерки на европейско ниво в отговор на инициативите в ЕС и САЩ, където миналата година регулаторите одобриха подобна забрана, известна като правилото Волкър.

Барние възнамерява да разкрие плана си до края на месеца, според неговата говорителка. Предложенията трябва да бъдат одобрени от ЕП и националните правителства преди да се превърнат в закон.

По данни на ЕК, посочени в документа, забраната ще обхване 29 банки, но регулаторите ще могат да я разпростират и върху по-малки кредитори, ако се прецени, че това е необходимо от съображения за финансова стабилност. Посочените банки няма да могат да инвестират в хедж фондове или в институции, които управляват такива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 32 rate down comment 10
todortk
преди 10 години
А защо само на водещите?Ами защото ако водеща банка фалира, ще повлече със себе си половината евросъюз.Малките банки ако правят глупости и фалират, на никой няма да му пука. Според мен, това правило трябва да се отнася за всички банки, защото така лесно могат да се открият вратички в правилото - голяма банка дава пари на малка банка да ги управлява като инвестира на борсата с тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 11
todortk
преди 10 години
Ами то за това го въвеждат де. Защото банките НЯМАТ пари. За всеки лев депозит банките раздават по 5-10 лева кредити. Тоест ако всички вложители в една банка си изтеглят парите в един ден, банката ще фалира. Следователно банката няма собствени капитали, с които да работи за собствена сметка, а ако го прави, то е с парите на вложителите и, които са и били поверени да ги управлява. А играта на борсата е малко като хазарта - няма сигурна печалба.От друга страна клиентите на банката, които реално имат пари, могат да пожелаят тя да играе на борсата с техните пари за техен риск и печалба и това е ок.Тоест тези които имат пари (клиентите) - могат да рискуват и да печелят, а тези които нямат (банките) - не могат да го правят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 36 rate down comment 12
iivanoff
преди 10 години
Свободен пазар а? ... ще ми спекулирате! - изхожда се от обратното - не защото имаш пари, то => имаш право и на собствен риск и печалба /свобода/, а Въпреки че имаш пари, нямаш право на риск и печалба /регулация-забрана/! Разбира се, това право остава за определящите правилата = показва се от посоката на разпростъраняване на правилото: "регулаторите ще могат да я разпростират и върху по-малки кредитори",,, Нооо, разбира се тук важното е съвсем другаде! Просто печатарите намаляват възможностите на други /хедж фондове/ да се месят в изкупуване на банковите активи след въвеждане на Базел 3,4,5... а то е част от ПЛАНА им за приватизация на света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още